Kurban Bayramı Öncesi Hayvan Üreticilerine Destek Çağrısı
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, hareketlilik artmaya devam ediyor. Düzce Veteriner Hekimler Odası’nın Başkanı Şerif Ali Karanfil, kurbanlıkların yurtdışında kesilmesinin değil, ülkemizde kesilmesinin hayvan üreticilerine önemli bir destek sağlayacağını ifade etti.
Kurbanlık Tercihleri ve Yurt Dışına Vekalet
Bayram için kurbanlık seçimi yapan vatandaşların yanı sıra, hisselere katılan kişiler de son kurbanlıklarını belirlemeye çalışıyor. Ancak bazı vatandaşların vekaletlerini yurtdışına göndermesi dikkat çekiyor. Bu durum kurbanlık üretimi yapan hayvancılar açısından hayvanların elde kalmasına neden oldu. Başkan Karanfil, bu konuda acil önlemler alınması gerektiğine vurgu yaparak, “Yurt dışındaki vekaletle kurban kestirmek, ülkemizin milli değer kaybına yol açıyor. Ayrıca yerli üretim sektörüne para girmediği için sürdürülebilir hayvancılığı olumsuz etkiliyor.” dedi.
Hayvancılık Sektöründeki Zorluklar
Karanfil, sektördeki hayvan yetiştiricilerinin bakım ve yem maliyetlerinin sürekli arttığını belirtti. “Sektörümüz zorlu bir süreçte, hayvanlarla ilgilenmek her mevsim ve her zaman gerekiyor. Bu nedenle sektörden çıkışlar artıyor.” şeklinde konuştu. Yurtdışına giden paraların, sektördeki beslenmeyi olumsuz etkilediğini ve bu durumun ülke hayvancılığını tehdit ettiğini vurguladı.
Yetkililere ve Vatandaşlara Çağrı
Karanfil, bu durumu aşmak için yetkililerin halkı bilinçlendirerek yurtdışında kurban kesimlerini düzenlemeye yönelik resmi politikalar geliştirmeleri gerektiğini belirtti. “Hayvan üretmeye devam etmek istiyoruz. Yerli üreticiye dönecek olan hiçbir para, hayvancılığımızı ve üreticilerimizi de rahatlatacaktır.” diyerek, vatandaşlara kendi üreticilerini destekleme çağrısı yaptı.