Kulak Zarındaki Hasar Riskine Dikkat! İşitme Kaybı Ne Zaman Kalıcı Olabilir?

Dr. Öğr. Üyesi Yasin Kulaksız, kulakta ani patlama hissi ya da çınlama gibi belirtilerin kulak zarı yırtılmasına işaret edebileceğini belirtti. Zayıf işitme ve enfeksiyon riski için zamanında doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Bu haberin fotoğrafı yok

Kulakta Ani Patlama Hissi Ciddiye Alınmalı

Kulakta aniden hissedilen patlama duygusu, işitme kaybı veya çınlama, kulak zarı yırtılması riskini beraberinde getiriyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yasin Kulaksız, olumsuz sonuçlar doğurmadan önce, kulak sağlığı ile ilgili belirtilerin ciddiye alınması ve uzman doktora danışmanın elzem olduğunu ifade etti.

Yüksek Sesler ve Kulak Sağlığı

Yoğun müzik sesleri içeren düğünler veya konserler gibi etkinliklerde yaşanan aşırı sesler kulaklarda geçici bir uğultuya neden olabilir. Uzmanlar, bu uğultunun, kulakta daha ciddi bir sorunun habercisi olabileceğini ve dikkate alınmadığında kalıcı işitme kaybıyla sonuçlanabilecek kulak zarı yırtılmasının en yaygın belirtisi olabileceğine dair uyarıda bulunuyor. Dr. Kulaksız, Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nde bu konunun detaylarını ele aldı.

Kulak Zarının Önemi

Dr. Kulaksız, kulak zarının seslerin iletiminde ve orta kulağı dış etkenlerden korumada çok önemli bir görev üstlendiğini belirtti. “Kulak zarı, dışarıdan gelen sesleri titreşim haline çevirerek işitme kemiklerine aktarır ve aynı zamanda steril olan orta kulak boşluğunu dış ortamın mikroplarından izole eder” dedi. Ayrıca, kulak zarı yırtılmalarının iki başlık altında incelendiğini vurguladı: ani (akut) yırtıklar ve kronik orta kulak enfeksiyonlarına bağlı yırtıklar.

İyileşme Süreci ve Önlemler

Ani yırtıkların çoğunun kendiliğinden iyileşebileceğini ifade eden Dr. Kulaksız, kulakların sudan korunarak enfeksiyon riskinin azaltılması durumunda, bu yırtıkların yüzde 80’inin bir ay içinde kapandığını söyledi. Yaklaşık iyileşme süresinin bir ile altı ay arasında değiştiği bilgisini veren Kulaksız, iyileşme gerçekleşmezse cerrahi müdahelenin gerektiğini belirtti. Akut yırtıklar ile ağrı, uğultu, işitme kaybı, kanama ve baş dönmesi gibi bulguların gözlemlenebileceğini, kronik vakalarda ise akıntı, çınlama ve kademeli işitme kaybının daha belirgin olduğunu ifade etti.

Tedavi edilmemiş kulak zarı yırtıklarının tekrarlayan enfeksiyonlara ve iç kulak hasarına yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Kulaksız, “İşitme kaybı başlangıçta iletim tipi olduğu için geri döndürülebilir. Ancak enfeksiyon iç kulağa yayılırsa hasar kalıcı hale gelir” diyerek cerrahi müdahalenin zamanında yapılmasının önemine vurgu yaptı. Dr. Kulaksız, altı ay sonunda kapanmayan kulak zarı yırtıklarında, olabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla ameliyat yapılmasının önerildiğini aktardı. Son olarak, modern cerrahi tekniklerle yapılan endoskopik kulak zarı onarımlarının hastaların konforunu artırdığını ve ağrısız bir iyileşme süreci sağladığını belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı