Ana SayfaGüncelKonya'da Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Araştırma Alanında Önemli Bir...

Konya’da Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Araştırma Alanında Önemli Bir Adım Atıyor

Konya’da Bilim ve Teknoloji Araştırmaları İçin Yeni Bir Merkez: BİTAM

Konya’daki Necmettin Erbakan Üniversitesi, bilimsel araştırmaların yönlendirileceği Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (BİTAM) kurarak önemli bir adım attı.

Bilimsel Çalışmalara Destek Veriyor

BİTAM, üniversitenin bilimsel etkinliklerinin kalitesini ve sayısını artırmayı hedefliyor. Kamu ve özel sektörle iş birliği yaparak, farklı alanlarda disiplinler arası bilimsel ve teknolojik projelerin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Merkez, aynı zamanda mevcut teknoloji ile uyumlu cihazları güncellemeyi, geliştirmeyi ve fen, mühendislik ile sağlık bilimleri alanlarında yüksek lisans, doktora ve AR-GE çalışmalarına altyapı sağlayarak, yenilikçi araştırmalar gerçekleştirmeyi hedefliyor. BİTAM’ın kurulmasıyla beraber, ulusal ve uluslararası düzeyde projelerin hayata geçirilmesi de planlanıyor.

Dünya Çapında Projeler Yürütülüyor

Merkez Müdürü Doç. Dr. Fatih Erci, BİTAM’ın 2015 yılında TBMM tarafından resmileştirilen yönetmelikle kurulduğunu ifade ederek, “Merkezimiz, zamanla hızlı bir şekilde büyüyüp, Türkiye’nin önde gelen araştırma merkezlerinden biri hâline geldi. Farklı disiplinlerde yapılan analizler, 5 farklı tematik laboratuvar sayesinde gerçekleştiriliyor” dedi. Ayrıca, BİTAM’ın Konya ve ülke çapında sanayiye çeşitli analiz hizmetleri sunduğunu vurguladı.

2020 sonrası hızla gelişen BİTAM, Avrupa Birliği projeleri, TÜBİTAK, TÜSEP projeleri gibi birçok önemli faaliyete imza attığını belirten Erci, mekanik laboratuvarın bölgede tek akredite laboratuvar olduğunu ifade etti.

Gelişmiş Cihazlarla Analiz Hizmetleri

Mekanik Laboratuvarı hakkında bilgi veren Arş. Gör. Dr. Muhammed İhsan Özgün, “TÜRKAK akreditasyonu kapsamında sonuçlar verebiliyoruz ve Konya sanayisi ile üniversitenin akademik çalışmalarında yapılması gereken testleri burada gerçekleştiriyoruz” dedi.

Arş. Gör. Büşra Büyükateş Çelebi ise, “Son dönemde geliştirdiğimiz yeni sistem ile dünyadaki mikroplastik sorununa yönelik analiz ve tanımlama yöntemleri üzerinde çalışmalara başladık,” diye konuştu. Ayrıca, BİTAM Araştırmacılarından Dr. Ümmü Özgün, üniversitede sayılı olan bir cihazın geliştirildiğini ve analizlerin yapılmaya başladığını belirtti. Dr. Fatih Emre Ediz de, laboratuvar cihazları ile ilgili sıvılar üzerinde gerçekleştirdikleri projelerden bahsetti.

Bu gelişmeler, BİTAM’ın sadece Konya değil, tüm Türkiye için bilimsel araştırmalar açısından ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Samsun’da Yaşlılar Arasındaki Tartışma, Zabıta ve Vatandaşların Müdahalesiyle Kontrol Altına Alındı

Samsun'un İlkadım ilçesinde, iki yaşlı adam arasında başlayan tartışma, vatandaşlar ve zabıtanın müdahalesiyle büyümeden sona erdi. Taş ve kemer kullanan bireyler, çevredekilerin yardımıyla kavgaya dönüşmeden ayrıldı.

Samsun’da Yaşlı İki Adam Arasındaki Tartışma Zabıta ve Vatandaşların Müdahalesiyle Kavgaya Dönüşmeden Sonuçlandı

Samsun İlkadım'da iki yaşlı adamın tartışması, zabıta ve vatandaşların müdahalesi sayesinde kavgaya dönüşmeden sona erdi. Tartışma esnasında bir kişi taş ve kemerle karşı tarafa yönelirken, çevredekiler tarafından engellendi. Olay sonunda taraflar ayrıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 170 yeni aracı dualarla hizmete sundu

Muğla Büyükşehir Belediyesi, ulaşım ve sosyal hizmetler için temin edilen 170 yeni aracı dualarla hizmete açtı. Başkan Ahmet Aras, araçların belediyenin kararlılığını simgelediğini vurguladı. Belediyenin yapısını güçlendirmek için önemli adımlar attıklarını belirterek, hizmete katkısı olan tüm personele teşekkür etti. Aras, ülkedeki zorluklara dikkat çekerek, herkesin geleceğe yönelik sorumluluk taşıdığını ifade etti.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Yenilikçi Yakıt Pili Projesine TÜBİTAK Desteği

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nden Doç. Dr. Tolga Altan'ın liderlik ettiği proje, TÜBİTAK desteğiyle katı oksit yakıt pili sızdırmazlık elemanlarının fotopolimerizasyon tabanlı 3B yazıcı teknolojisiyle geliştirilmesini hedefliyor. Proje, üretim süresini kısaltıp malzeme israfını azaltmayı amaçlıyor. Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, bu projeyle üniversitenin bilimsel katkılarına vurgu yaptı.

Nazilli’de Hastalıktan Ari Sertifikalı Kestane Fidanı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi

Aydın'ın Nazilli ilçesinde, Aydın Valiliği, Nazilli Kaymakamlığı ve Aydın Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle hastalıktan ari kestane fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. 4 bin verimli fidan, muhtarlara teslim edilerek bölgede kestane üretiminin artırılması hedefleniyor. Yetkililer, projeye katkı sağlayanlara teşekkür etti.