Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Konya’da Ameliyat Sonrası Türkçe’yi Unuttu, Danca ile İletişim Kurmaya Başladı!

Konya’da 67 yaşındaki Rahmi Karademir, geçirdiği ameliyat sonrası Türkçe’yi unutarak Danca konuşmaya başladı. Beyindeki damardaki tıkanıklık sebebiyle yaşadığı güç kaybı sonrası tedavi altında olan Karademir’in durumu, çok dilli bireylerde nadir görülen bir olgu olarak değerlendiriliyor.

Konya'da 67 yaşındaki Rahmi Karademir, geçirdiği ameliyat sonrası Türkçe'yi unutarak

Konya’da gerçekleşen bir ameliyat sonrasında sağ kol ve bacak kısmında güç kaybı yaşayan Rahmi Karademir, beyin damarlarında meydana gelen tıkanıklık nedeniyle Türkçe konuşma yetisini kaybedip Danca konuşmaya başladı.

67 yaşındaki Karademir, beyinde oluşan pıhtı sonucu Türkçe dilini konuşamaz hale geldi. 20 yıl boyunca Danimarka’da yaşadıktan sonra 10 yıl önce Konya’ya dönen ve 7 çocuk babası olan Karademir, burada öğrendiği Danca ile iletişim kurmaya yöneldi. Ameliyat sonrası gelişen konuşma bozukluğunun yanı sıra kollarındaki güç kaybı ile rahatsızlığı fark edildi. Yapılan testlerde, beyni besleyen bir damarın tıkandığı tespit edildi. Tedavi sürecinde felç durumu önemli ölçüde düzeldi ve Karademir’in hastanedeki tedavisi hâlâ devam ediyor.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gökhan Özdemir, hastanın ortopedi kliniğinde diz cerrahisi nedeniyle takip edildiğini belirtti. Özdemir, “Gece aniden sağ tarafında ortaya çıkan güç kaybı ve konuşma zorluğu yaşaması üzerine hastayı hızla değerlendirdik, beynindeki büyük bir damarda tıkanıklık bulundu. Beklemeden anjiyografi yaparak, tıkanıklığa sebep olan pıhtıyı çıkardık. İşlem sonrasında sağ taraftaki felç durumu düzeldi. Ancak hastanın Türkçe’yi konuşamadığını, onun yerine yıllarca yaşadığı Danimarka’dan öğrendiği Danca dilini kullanmaya başladığını anladık. Bu tür durumlardaki hastaların konuşma ve anlama yetilerinde farklılıklar yaşandığı literatürde yer almakta. Birden fazla dili bilen bireylerde, dil merkezi etkilenirse, bu kişiler genelde bildikleri dillerden yalnızca birini konuşabilmektedir. Ancak zamanla kaybettikleri dilleri hatırlayıp tekrar kullanabilme şansları olabiliyor. Birden fazla dil bilmek, hastalar için bir avantaj sağlıyor. Umarım Karademir, kısa süre içerisinde Türkçe’ye dönebilir.” şeklinde konuştu.