Kolay İK, 2025 İçin İş Dünyasını Şekillendirecek İK Trendlerini Paylaştı

Kolay İK, 2025 İK Trendleri’ni açıkladı. Yeni iş türleri, teknik beceriler gerektiren mavi yaka işler ve maaş şeffaflığı gibi konular öne çıkıyor. CEO Çağlar Yalı, şirketlerin geleceği planlamasının ve değişim fırsatlarını değerlendirmesinin önemine dikkat çekti.

Kolay İK, 2025 İK Trendleri’ni açıkladı. Yeni iş türleri, teknik

Kolay İK, ‘2025 İK Trendleri’ni duyurdu. Çeşitlenen yeni yaka işler, üniversite diploması gerektirmeyen fakat teknik bilgi ve eğitim talep eden uygulama geliştiriciliği ile siber güvenlik analistliği gibi meslekleri kapsıyor.

İnsan kaynakları ve personel yönetiminde faaliyet gösteren Kolay İK, iş dünyasını etkileyen yeni teknolojiler, değişen çalışma koşulları ve farklı beklentilere sahip iş gücünü analiz ederek ‘2025 İK Trendleri’ başlıklı bir e-kitap yayımladı.

Yeni yaka işlerin sayısı arttı, mavi yaka işleri yeniden ön plana çıktı. Yeni yaka; bulut bilişim teknisyenliği, kullanıcı arayüzü tasarımcılığı, yazılım ve uygulama geliştirme, veri tabanı yönetimi ve siber güvenlik analistliği gibi üniversite diploması gerektirmeyen teknik becerilerle ilgili işleri kapsar. Raporda, yeni yaka işlerin yanı sıra, zanaat ve teknik becerilere dayalı mavi yaka işler de yeniden cazip hale geliyor; bu durum insan kaynakları stratejilerinde önemli bir dönüşümü gerektiriyor.

Çalışanların mevcut becerilerinin %39’u beş yıl içinde geçerliliğini yitirecek. Yeni teknolojilerin iş gücünde gereksinim duyulan becerileri hızla değiştirmesi, şirketleri çalışanlarını geleceğin iş piyasasına hazırlamaya zorluyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023 raporuna göre, çalışanların %44’ü 2030 yılına kadar geçerliliğini kaybedecek. 2025 yılına dair yapılan araştırmalar bu oranı %39’a düşürdü. Uzmanlar, bu olumlu gelişmeyi beceri geliştirme ve yeniden eğitim programlarına artan ilgiye bağlıyor. Diğer yandan, beceri eksikliği iş performansını doğrudan etkiliyor ve işverenlerin %63’ü bu sorunun organizasyonları olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Şirketlerin aradıkları yeteneklere ulaşmak için maaş şeffaflığı politikasını benimsemeleri gerektiği vurgulandı. Kolay İK’ya göre, bu yıl global iş dünyasının en önemli konularından biri de maaş şeffaflığı olacak. Özellikle Avrupa’da Haziran 2026’ya kadar bazı düzenlemeler yapılması bekleniyor. Bu çerçevede, şirketler maaş aralıklarını açıkça ifade ederek adil bir iş ortamı oluşturacak; bu durum çalışanlara güvenli bir alan sağlarken, şirketlerin daha fazla yetenek çekmesine yardımcı olacak.

Kolay İK’nın 2025 İK Trendleri kitabında yapay zeka kullanımı, veri analizi, iş dünyasında cinsiyet eşitliği, İK departmanlarının stratejik kararlardaki artan önemi ve şirketlerin kariyer sayfaları oluşturmaları gibi konulara da yer veriliyor.

Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı, bu konuların yalnızca İK departmanlarını değil, tüm iş gücünü ilgilendirdiğini belirtti. “Teknolojik gelişmeler ve değişen çalışan beklentileri, şirketlerin hem bugünün hem de geleceğin planlamasında zorunluluktur. Şirketler, mevcuttaki iş gücünü desteklerken gelecekte ihtiyaç duyulacak becerilere de yatırım yapmalıdır. Aksi durumda operasyonel sorunlar ve verim kaybı yaşayabilirler. Maaş şeffaflığı, adil bir iş ortamı sağlamanın yanında şirketlere rekabet avantajı da sunacaktır. 2025, şirketler için önemli bir değişim ve fırsatlar yılı olacaktır” ifadelerini kullandı.