Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, “Gençlik yönetimimizde inovasyonu merkezde tutarak eleştirel düşünme, liderlik becerileri ve problem çözme yeteneklerinin artırılmasını hedefliyoruz. Ayrıca toplumsal değişimi yönlendirme amacıyla beyin çürümesini ortadan kaldırmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ve ödüller kazanmış olan “Kılavuz Gençlik” projesi altında gerçekleşen Akademi Üniversite etkinlikleri, gençlere yenilikçi çözümler geliştirmeye yönelik yetkinlik kazandırmayı amaçlıyor. Bu çerçevede, Akademi Üniversite Sosyal İnovasyon Topluluğu tarafından Halkevi Gençlik Merkezi’nde yeni dönem başlangıç tanıtımı yapıldı.
Tanıtım etkinliğine; Genel Sekreter Dr. Hayri Baraçlı, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Raşit Fidan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Muradiye Ateş, bazı şube müdürleri ve sosyal inovasyon gönüllüleri katıldı.
Genel Sekreter Baraçlı, sosyal inovasyonun şehirlerin ve gençlerin gelişiminde ne kadar önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek, “Geleceğe yönelik başarıya ulaşmak için gençlerimiz bir vizyonla çalışmalarına devam ediyor. İnovasyon, yenilik ve yeni düşünme çabası başlıca uğraşımız olmalıdır. Bu bakış açısıyla hem büyüklerimizi hem de küçüklerimizi tanıma gerekliliği üzerinde durmalıyız. Doğaya duyarlı ve kaynakların verimli kullanıldığı bir anlayışla inovatif yaklaşımları önemsemeliyiz” dedi.
“Kocaeli’nin hedefi 2041” diyen Dr. Baraçlı, “Kocaeli’de belirlenen bu vizyona ulaşmak için sosyal gelişimi destekleyen yeni nesil bir yaklaşım benimsemeliyiz. Dijital dönüşüm süreci de göz ardı edilmemeli. Sosyal medya, sadece sosyalleşmek için değil, elbette bilgi edinmek için de kullanılmalıdır. Dijitalleşmeyi bir araç olarak kullanmalı ve bu gelişimi yönlendirecek bir anlayışla ilerlemeliyiz. Eleştirel düşünme, liderlik ve problem çözüme dayalı bir gençlik anlayışını destekliyoruz” şeklinde konuştu.
Sosyal İnovasyon Projesi’nin tanıtım sunumunun ardından söz alan Dr. Muradiye Ateş, “Sosyal İnovasyon ve Gençlerin Potansiyeli” üzerine bir konuşma yaptı. Ateş, sosyal inovasyon kavramının son 20-30 yıl içerisinde geliştiğini ancak aslında insanlık tarihi kadar eskiye dayandığını ifade ederek, “Kocaeli’de sosyal inovasyon, yerel sorunlara yenilikçi çözümler üretmektir. Bir başka ilde uygulanamayabilecek çözümler burada önemli etki yaratabilir. Sosyal inovasyon, küçük farklar yaratmakla birlikte büyük etkilere yol açan bir süreçtir, bu yüzden küçük değişimleri asla hafife almamalıyız” dedi.