Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, olası bir afete hazırlıklı bir toplum oluşturma amacıyla faaliyetlerine devam ediyor. Bu bağlamda, Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, KO-MEK kursiyerlerine “afet bilinçlenme eğitimi” vererek, afet durumlarında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda eğitim sağlamaktadır.
Kocaeli’de olası afete karşı hazırlıklarını sürdüren Afet İşleri Dairesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin etkilediği bu bölgede farkındalığı artırmaya yönelik 2025 yılı için çeşitli faaliyetlere imza atmaktadır. KO-MEK kursiyerlerine yönelik gerçekleştirilen afet bilinçlenme eğitimleri, toplumu afetlere karşı daha donanımlı hale getirmeyi amaçlamaktadır.
Afetlere karşı duyarlı ve hazırlıklı bir Kocaeli yaratma hedefi doğrultusunda, Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, 36 farklı lokasyonda toplam bin 164 kişiye afet farkındalığı eğitimi sunmuştur. Katılımcılara, depremler öncesi, sırasında ve sonrasında neler yapmaları gerektiği hakkında detaylı bilgi verilirken, bu eğitimler sayesinde kursiyerlerin konuya dair merak ettikleri sorulara da yanıt bulmaları sağlanmıştır.
Ayrıca, eğitimde yer alan kursiyerler, afet sonrası oluşabilecek psikolojik destek gibi önemli konularda da bilgilendirilmiştir. Eğitimin bir parçası olarak, kriz anında çocuklar, yaşlılar ve evcil hayvanlar için ihtiyaçların nasıl karşılanacağı, güvenli toplanma alanlarının belirlenmesi ve aileler için acil durum tedbirlerinin neler olduğu anlatılmıştır.