Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek’ten Sıcak Havanın Psikoloji Üzerindeki Olumsuz Etkileri Hakkında Açıklamalar

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek, Adana’da 45 dereceyi bulan sıcak ve 58 dereceyi hissedilen nemin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Sıcak hava depresyon, bunalma hissi ve agresif davranışları artırabilir. Bu dönemde bol su tüketimi ve doğayla temas öneriliyor.

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek, Adana'da 45 dereceyi bulan sıcak

Sıcak Havaların Psikolojik Etkileri Artıyor

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek, son günlerde artan sıcak havanın psikolojik durum üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirerek önemli uyarılarda bulundu. Karaçiçek, “Yüksek sıcaklıklar, özellikle nem oranı yüksek olduğu zaman vücut üzerindeki stres düzeyini önemli ölçüde artırabiliyor” dedi.

Psikolojik Sorunların Artışı

Özel Medline Adana Hastanesi’nde çalışan Karaçiçek, sıcaklığın son hafta boyunca 45 dereceye ulaştığını ve hissedilen sıcaklığın ise 58 dereceye çıktığını belirterek, bu durumun ruh sağlığına olası yansımaları hakkında bilgi verdi. Uzman, “Bu koşullar, uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda, depresyon ve bunalma hissi yaratabilir. Ayrıca motivasyon kaybı yaşanabilir ve anksiyete bozukluğu olan bireyler üzerinde daha fazla baskı oluşturabilir. Fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra, ruhsal rahatsızlıkların da tetiklenmesine yol açabilir. Mevsimsel duygu durumu bozuklukları da bu şartlar altında sıklıkla ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Agresyon ve Trafik Problemleri

Aşırı sıcakların insan davranışları üzerindeki etkisine dikkat çeken Karaçiçek, “İnsanların agresifleşmesi, trafikte kavga etmeleri olası” uyarısında bulundu. Bu durumu engellemek için, uzmanlar günün en sıcak saatlerinde ekran kullanımını azaltarak bilgi akışını kontrol etmenin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, bol su içmenin, serin alanlarda vakit geçirmenin ve geniş giysiler giymenin hem bedensel hem de zihinsel rahatlama sağladığını ifade etti. Sinirli duyguların bastırılmaması gerektiğini, bunun yerine kabul edilmesi gerektiğine dikkat çeken Karaçiçek, “Kendimize içsel bir konuşma yaparak ‘şu an sinirliyim çünkü hava bunaltıcı’ gibi ifadelerle duyguları kontrol alabiliriz. Şehirde bulunuyorsak bile doğayla bağ kurmak, birkaç saksı bitkisiyle ilgilenmek ruh halimizi olumlu yönde etkileyebilir” dedi.