KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Halkımız Haksız İzolasyon ve Ambargolarla Karşı Karşıya Kalmıştır”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nda halkın izolasyon ve ambargolarla karşılaştığını belirtti. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın önemini vurgulayan Tatar, yeni bir siyasetle Kıbrıs Türk halkının eşit statüsü için mücadele ettiklerini kaydetti.

Bu haberin fotoğrafı yok

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan 20 Temmuz Mesajı

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 51’inci yıldönümü kutlanan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı çerçevesinde gerçekleştirdiği konuşmada, “Halkımızın her bir ferdi, haksız ve hukuksuz izolasyon ve ambargoların hedefi olmuştur” dedi.

Büyük Coşku ile Kutlandı

Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci Yıldönümü Kutlama Etkinlikleri çerçevesinde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki Resmi Geçit Töreni’nde konuştu. Tatar, Kıbrıs Türk halkı için tarihi bir dönüm noktası olan 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. Yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlamanın sevincini yaşadıklarını vurguladı. Türk askerinin 20 Temmuz 1974 sabahında Kıbrıs’a denizden ve havadan çıkarma yaptığını gören Kıbrıs Türk halkının, tarihi boyunca yaşadığı en büyük sevinç olduğunu söyledi.

Geçmişe Dönüş ve İhtiyaç

Tatar, “Aralık 1963’te başlayan ve ‘Kanlı Noel’ olarak kayda geçen olaylar, tarihin en utanç verici sayfaları arasındadır. Kıbrıs Barış Harekatı’nın sona erdiği günden bugüne adadaki iki halk arasında silahlı çatışmanın yaşanmamış olması bu gerçeğin en açık göstergesidir” dedi. Özellikle Kıbrıs adasını Yunanistan’a bağlamayı amaçlayan kanlı saldırıların yüzlerce Kıbrıs Türkünü şehit ettiğini belirtti.

Yeni Siyasi Yaklaşımlar

Cumhurbaşkanı Tatar, yaklaşık 5 yıl önce Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladığında, 1968’den bu yana sürdürülen müzakerelerin kalıcı hiçbir sonuca ulaşmadığının altını çizdi. Rum tarafının sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” adı altında uluslararası tanınmanın konfor alanında Kıbrıs Türk tarafını oyaladığını vurgulayan Tatar, “Halkımızın her bir ferdi, bu haksız ve hukuksuz izolasyon ve ambargoların hedefi olmuştur” dedi.

Çözüm Arayışları ve Hedefler

Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen gayriresmi zirvelerde Kıbrıs Türk halkının iradesiyle 2 devletli çözüm fikrini gündeme getirdiklerinin altını çizdi. “Masada KKTC Cumhurbaşkanı, GKRY lideri, 3 garantör ülke ve BM yer almıştır. Bu yapı, iki tarafın eşit statüsüne dayalı bir katılım modelidir” dedi.

İş Birliği ve Zorluklar

KKTC Cumhurbaşkanı, Rum yönetiminin adadaki ilişkileri normalleştirme sürecini baltalayan tutumlarının altını çizerek, “Rum tarafı, uyuşturucuyla mücadele konusunda bile, bizim polisimiz ve ilgili kurumlarımızla muhataplığı kabul etmemekte ısrarcıdır” diye ifade etti. Anavatan Türkiye’nin desteğiyle iki tarafın yararına olacak kapsamlı iş birliği önerilerini kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti.

Yeni Vizyon ve Uluslararası Destek

Tatar, Kıbrıs Türk halkının artık kararlı ve eşit bir aktör olarak sahada olduğunu vurgulayarak, “Kıbrıs Türk halkı, yeni vizyonumuzla, uluslararası alanda mücadelesine devam edecektir” dedi. Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki girişimlerinin ülkeyi uluslararası alanda daha görünür kılma amacı taşıdığına dikkat çekti.

Geleceğe Dair Umutlar

Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51’inci yıldönümünü coşkuyla kutladıklarını aktararak, Kıbrıs Türkü’nin özgürlük mücadelesine katkı sağlayan tüm isimlere saygı duruşunda bulundu. “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramımız kutlu olsun. Ne mutlu Türküm diyene” diyerek konuşmasını tamamladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı