Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Uyarısı
Son günlerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olaylarının artış göstermesi üzerine Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Okur, “Keneyi çıkartırken bazı yanlış yöntemlere başvuruluyor. Özellikle sigara basmak, kolonya dökmek ve ateş tutmak gibi uygulamalar, kenenin taşıdığı virüsü insan vücuduna enjekte etmesine yol açabiliyor” dedi.
Özellikle İç Anadolu’da Kene Vakaları Arttı
Havaların ısınmasıyla kene sayısının ve KKKA vakalarının özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yükseldiği gözlemleniyor. Adana’da henüz bir kene vakası görülmemiş olsa da, uzmanlar bu konuda vatandaşları dikkatli olmaları için uyarıyor. Çocukların park ve bahçelerde oyun oynarken dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Okur, ebeveynlerin sürekli çocuklarını kontrol etmelerinin önemli olduğunu belirtti. Ufak uyarılar yaparak yaz aylarının gelişiyle birlikte kene sayısının arttığını dile getiren Okur, “Tarım işçileri ve kamp yapan kişilerde kene vücuda yapıştığında kızarıklık ve ateş gibi belirtiler gösterir; ancak bu belirtiler her zaman ortaya çıkmayabilir. Vatandaşlarımızın sürekli kendilerini ve çocuklarını kontrol etmeleri, açık renkli kıyafet tercih etmeleri ve pantolonlarını çorapları içine katmaları önerimdir” ifadelerini kullandı.
Kenelerin Çıkartılması
Dr. Okur, kene vücutta yapıştığında uzmana danışılması gerektiğini, mümkünse bir klinik ortamında çıkartılmasının sağlanması gerektiğini vurguladı. “Eğer kliniğe gidilemeyecekse, bazı kurallar göz önünde bulundurularak keneyi çıkartmak mümkündür” diyen Okur, sigara basmak veya kolonya dökmek gibi yanlış yöntemlerin kenenin taşıdığı virüsün yayılmasına neden olabileceğine dikkat çekti. Kenenin dikkatlice çıkartılmasının insan sağlığı açısından önemli olduğunu belirten uzman, kene yapışan kişilerin mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kene Koruma Önlemleri
Kene vakalarının engellenmesi açısından vatandaşların dikkatli olması gerektiğini kaydeden Dr. Okur, şu noktaları belirtti: “Her kene virüs taşımıyor. Ülkemizde 50’den fazla kene türü bulunuyor ve bunların bazıları KKKA, bazıları ise farklı hastalıklara yol açabiliyor. Hastanede kenenin türü belirlenebilir. Açık alanlara giden kişilerin kıyafetlerini çıkartıp, vücutlarını kontrol etmeleri önemlidir. Kenenin vücuda tutunmasını önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır.”