Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Vakalarında Artış, Uzmanlardan Kene Çıkartma Yöntemlerine Dikkat Uyarısı

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının artış gösterdiği bu dönemde, kenelerin yanlış yöntemlerle çıkarılmasının virüs bulaşma riskini artırdığını belirtti. Özellikle çocukların park ve bahçelerde dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Okur, kene tutunanların uzman doktora başvurmalarını önerdi.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Vakaları Artıyor

Son zamanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, kene çıkarma yöntemleri ile ilgili uyarılarda bulundu. Dr. Okur, “Keneyi çıkartırken kullanılan yanlış teknikler, örneğin sigara basmak, kolonya dökmek veya ateş tutmak, kenenin taşıdığı virüsü insan vücuduna aktarmasına neden olabilir.” şeklinde konuştu.

Kene Riskinin Yükseldiği Dönem

Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde kene sayısının arttığı ve bu durumla birlikte KKKA vakalarının yükseldiği görülüyor. Adana’da şu an için bir kene vakası tespit edilmemiş olmasına rağmen, uzmanlar halkı bilinçlendirmeye devam ediyor. Dr. Okur, çocukların park ve bahçelerde oyun oynarken ekstra dikkatli olmaları gerektiğini, ebeveynlerin de çocuklarını sık sık kontrol etmelerinin önemine değindi. “Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, kene sayısında artışın yanı sıra KKKA vakalarında da gözle görülür bir artış meydana geldi. Tarım işçileri ve kamp yapan bireyler kene ısırığına maruz kaldığında genellikle kızarıklık ve ateş gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Ancak bazen bu belirtiler gözlenmeyebiliyor. Bu sebeple vatandaşların kendilerini ve çocuklarını sürekli kontrol etmelerini ve açık renkli giyinmelerini, ayrıca pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine sokmalarını tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Uzman Kontrolü Hayati Öneme Sahip

Kene vücuda yapıştığında, en güvenli ve etkili yöntemin kenenin uzman bir hekim veya klinik ortamında çıkarılması olduğunu belirten Dr. Okur, “Eğer acil bir durumda klinik hizmete ulaşılamıyorsa, kişilerin belirli kritik kurallara riayet ederek keneyi çıkarması mümkün. Ancak, keneyi çıkartırken çok yaygın hatalar var; bunların başında sigara, kolonya ve ateş tutmak gibi yöntemler geliyor. Bu tür yanlış uygulamalar, kenenin taşıdığı virüsün vücuda yayılmasına sebebiyet verebiliyor. Keneyi doğru bir şekilde çıkarmak, hastalığın bulaşma riskini azaltır; fakat bu durumda da kene yapışan kişinin bir doktordan muayene alması zorunludur.” dedi.

Kene Önleme Stratejileri

Kene tutunan bireylerin mutlaka izlem altında olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Okur, “Her kene virüs taşımıyor. Türkiye’de 50’den fazla kene türü mevcut olup, bazıları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi hastalıklara yol açarken, diğerleri farklı enfeksiyonlar yaratabilir. Çıkartılan kenenin hangi türe ait olduğu hastanede tespit ediliyor. Açık alanda bulunulduktan sonra giysilerin derhal çıkarılmasını ve cildin iyice kontrol edilmesini öneriyorum. Kenenin vücuda yapışmasını önlemek için çeşitli tedbirler alınmalıdır.” şeklinde sözlerini tamamladı.