Kilis'te taş oymacılığı yapan tek usta olan Ökkeş Diyarbakırlı, 25 yıldır sürdürdüğü bu mesleğini bayramda da ihmal etmiyor. Geleneksel tekniklerle el emeğiyle üretim yapan Diyarbakırlı, yakın zamanda küçük bir taş müzesi açmayı planladığını belirtti.
Diyarbakırlı, taş işlemeciliğini bir hobi olarak gördüğünü ifade ederek, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait geleneksel taş oymacılığına yoğunlaştığını vurguladı. “Osmanlı dönemine ait dibek ve havan gibi ürünler üretiyoruz. Bu sanatı sürdürmek benim için bir keyif, çünkü bu iş bizim tarihimizin bir parçası,” dedi.
Gelecekte küçük bir taş müzesi kurmayı hedefleyen Diyarbakırlı, tamamen geleneksel yöntemlerle çalıştığını ve teknolojiden faydalanmadığını belirtti. “Eski usullerle, tamamen el emeğiyle üretiyoruz. Şu anda bir taş dibek yapıyoruz, son düzeltmelerini yapacağız,” şeklinde konuştu.
Kullandıkları aletlerin oldukça ağır olduğunu ifade eden Diyarbakırlı, “150 gramdan 1,5 kiloya kadar çekiçlerimiz var. Bu işi yapmak ciddi sabır gerektiriyor. Günümüz teknolojisi ile işler kolaylaşabilir ama biz geleneksel yöntemi yaşatmaya çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.
İşlediği taşların volkanik yapıda ve yüksek basınca dayanıklı olduğunu belirten Diyarbakırlı, “Farklı modeller üretiyorum. Yaptığım bazı ürünlerin Türkiye'deki müzelerde bile olmadığını düşünüyorum. Bu işi tamamen el emeğiyle yapan nadir kişilerden biriyim,” dedi.
Uzun yıllardır Diyarbakırlı'yı tanıdığını belirten İbrahim Özkan, “Ökkeş amcayı yaklaşık 10 yıldır tanıyorum. Kilis'te bu işi yapan tek kişi. Her zaman onu ziyaret ediyoruz. Bu mesleğin yeni nesillere öğretilmesini istiyoruz,” şeklinde konuştu.





