Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Kestel’de Ahududu Üretimi Tehlikede: Çiftçiler Gelecek için Endişeli

    Bursa’nın Kestel ilçesinde ahududu üretimi tehdit altında. Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, üretim rekoltesinde %65-70 kayıp olduğunu belirterek, ağaçların yıprandığını ve ıslah çalışmalarına acil ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yurt dışından gelen ürünler, yerel üretimi olumsuz etkiliyor.

    Bursa'nın Kestel ilçesinde ahududu üretimi tehdit altında. Kestel Ziraat Odası

    Bursa Kestel’de Ahududu Üretimi Tehdit Altında

    Bursa’nın Kestel ilçesi, Türkiye genelinde ahududu üretiminin yüzde 85’ini karşılayan önemli bir merkez olmasına rağmen, bu değerli meyvenin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

    Ahududunun sağlık faydaları saymakla bitmiyor; bağışıklık sistemini güçlendirerek, potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düşürüyor, kalp sağlığını destekliyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca, göz sağlığına olumlu etkileri olduğu gibi cilt sağlığını da besliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl Kestel’de yaklaşık 7 bin ton ahududu üretildi ve bu yıl da benzer bir rakam bekleniyor.

    Kestel’deki Durum Endişe Verici

    Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, bölgenin Türkiye’deki böğürtlen ve ahududu üretiminde belirleyici bir rol oynadığını dile getirerek, en kaliteli meyvelerin bu bölgede yetiştirildiğini vurguladı. Ancak, bu yıl üretim merkezinde büyük bir rekolte sorunu yaşandığının altını çizen Kılıç, “Ahududu bölgemizde tükenecek. Geçirdiğimiz gen bozukluğu ve yıpranma, verimimizi önemli ölçüde etkiledi. Bir zamanlar 5 ton olan verimimiz şimdi 1 tona düşmüş durumda” diye konuştu.

    Ahududu ağaçlarının ıslaha ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Kılıç, hasat sırasında boş olan ağaçlarla karşılaştıklarını ifade etti. “Bu yıl kaybımız yüzde 65-70’ler seviyesinde. Eğer bu durum devam ederse, önümüzdeki yıl kayıplarımız daha da artacak” şeklinde konuştu.

    Uzman Desteğine İhtiyaç Var

    Avrupa’daki ıslah çalışmalarını örnek gösteren Kılıç, Türkiye’de benzer uygulamaların yetersiz kaldığını belirtti. Üreticilerin bu süreçte yalnız bırakıldığını söyleyen Kılıç, “Televizyonda konuşan uzmanların sahaya gelmediğini görüyoruz. Çiftçiler olarak bu işleri kendi başımıza yapmak zorundayız” dedi.

    Ayrıca, yurt dışından gelen ürünlerin de bölgedeki üreticiler üzerinde baskı yarattığını aktaran Kılıç, “Yurtdışından gelen ürünler, paketlenmiş haliyle aynı fiyatlarla piyasada yer buluyor ve bu durumla mücadele edemiyoruz” ifadelerini kullandı.

    Son olarak, Lütfiye Mahallesi’nin geçen yıl 250 ton, bu yıl ise sadece 70 ton ürün ürettiğini belirten Kılıç, acil önlemler alınmadığı takdirde ahududunun kaybolma riski ile karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.