Kayseri’de Banka Hesabından İzin Olmadan Para Gönderen Şikayet Üzerine Tüketici Hakem Heyeti, Zararın İadesine Hükmetti

Kayseri’de bir vatandaş, bankanın onayı olmadan 25 bin TL’sinin başka bir hesaba aktarıldığı ve 48 bin TL kredi çekildiği gerekçesiyle şikayette bulundu. Tüketici Hakem Heyeti, bankayı sorumlu görerek, toplam 93 bin TL’nin tüketiciye iade edilmesini kararlaştırdı. Mahmut Şahin, benzer şikayetlerin arttığını vurguladı.

Bu haberin fotoğrafı yok

Kayseri’de Banka Dolandırıcılığı Şikayeti

Kayseri’de bir kişi, kendi onayını almadan cep şubeden parasını başka bir hesaba gönderen ve ihtiyaç kredisi veren bankayı Tüketici Hakem Heyeti’ne şikayet etti. Heyet, bankayı kusurlu görerek, paranın tüketiciye iade edilmesine karar verdi.

Mağduriyetin Giderilmesi Talebi

Kayseri’de yaşayan bir vatandaş, vadeli hesabında bulunan 25 bin TL’nin bilgisi olmadan dolandırıcılar tarafından başka bir hesaba aktarıldığını ve 48 bin TL ihtiyaç kredisi çekildiğini fark etti. Bankanın kendisine bir onay mesajı göndermediğini, uyarıda bulunmadığını ve itiraz dilekçesi vermesine rağmen hesaplarına bloke koymadığını belirten vatandaş, mağduriyetinin giderilmesi için başka hesaba aktarılan para ve kredi çekilen tutarların ana faizi ile birlikte banka tarafından geri iade edilmesini talep etti.

Tüketici Hakem Heyeti Kararı

Tüketici Hakem Heyeti, bilirkişi atayarak şikayeti incelemeye aldı. Yapılan incelemede, hesapta yapılan hareketin banka hesap kayıtlarında 1 dakika aralıkla kredi çekimi ve akabinde 1 dakika sonrasında hesabın 3. şahıslara aktarılmasının hayatın olağan akışına ters olduğu belirtilerek, normal bir insanın bu kadar kısa sürede işlem yapmasının mümkün olmadığı kaydedildi. Hakem heyeti, meydana gelen olaydan dolayı tüketicinin 93 bin TL olan zararını bankanın ödemesine hükmetti.

Tüketiciler Birliği’nin Açıklamaları

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bu konuda vatandaşlardan çok şikayetin geldiğini kaydederek, “Zaman zaman bankalarda tüketicinin hesaplarından paralar çekiliyor ve başka hesaplara aktarılıyor. Kredi çekiliyor, yine başka hesaplara aktarılıyor ve harcamalar yapılıyor. Tüketicilerden özellikle 2 yıldır bazı bankalar ile ilgili ‘Onayım olmadan hesabımdan kredi çekilmiş ya da param hava edilmiş’ diye ciddi şikayetler var. Bankalar da ‘Siz şifreyi girmişsiniz, onayladığınız için bu işlem yapılmış’ diye savunma yapıyor.” dedi.

Bankaların Sorumluluğu ve Güvenlik Önlemleri

Şahin, Yargıtay’ın da daha önce bu konuda verdiği bir karar olduğunu belirterek, bu tür sistemsel olaylar üzerinde bankaların sorumluluğunun bulunduğuna dikkat çekti. “Tüketicinin hesabının, telefonunun ele geçirilmesi, bankadaki sistemin ele geçirilmesi tüketicinin engelleyeceği bir şey değil. Bu bankanın sorumluluğunda. Bir bankada tüketicinin hesabındaki paranın önce belirli bir şahsa havale etmesi ve yine aynı tüketicinin hesabından 48 bin TL kredi çekilip iki ayrı hesaba gönderilmesi olayı oldu.” ifadelerini kullandı.

Şahin, “Hırsız içerideyse kapı kilit tutmaz” diyerek banka sistemlerinin daha sıkı güvenlik önlemleri alması gerektiğinin altını çizdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı