Ahşap Oymacılığında Son Kuşak: Mehmet Can Leblebici’nin İzni Kalmadı
Kayseri’deki 75 yaşındaki Mehmet Can Leblebici, 5 yıl boyunca ahşap oymacılığı yaparak çocuklara yüzlerce sevimli oyuncak hazırladı. Ancak şimdi, mesleğini sürdürecek bir çırak bulmanın güçlüğünden şikayet ediyor.
Gelen Talepler Yetişemiyor
Küçük bir dükkânda çalışarak, çocuk oyuncakları üretmeye başlayan Leblebici, zamanla artan taleplerle başa çıkmakta zorlandığını ifade ediyor. “Başlangıçta sadece oyuncak yapmayı hedeflemiştim ama şu an siparişleri yetiştirememekten dolayı zor durumdayım. Aynı zamanda, benim gibi bir çırak bulamamanın sıkıntısını da yaşıyorum,” diyen ustanın, gençlerin iş hayatına dair tutumları hakkında endişeleri bulunuyor.
Leblebici, gençlerin teknolojinin etkisiyle geleneksel mesleklerden uzaklaştığını, bunun yerine ahşap oymacılığını en azından hobik bir uğraş olarak benimsemeleri gerektiğini vurguladı. “Pandemi sürecinde bu işe başlamaya karar verdim. Önceleri temizlik maddeleri üretiyordum, ama bu süreç sonrası yönüm değişti,” diye ekledi.
Çocuklar İçin Doğal Alternatifler
“Plastikten uzak duran çocuklar için sağlıklı alternatifler sunmak amacıyla oyuncaklar yapıyorum” diyen Mehmet Can Leblebici, işinin yanı sıra oyun alanları ve kreşlere de malzeme üretip dağıttığını söylüyor.
Leblebici, gençlere yönelik tavsiyelerinde ise “Teknolojiden uzaklaşmak ve en azından bir hobi edinmek şart,” diyerek çağrıda bulundu. “Bugün gençlerin, bizim çocukluğumuzdaki gibi zaman geçirecek fırsatları kalmadı. Çoğu beton duvarlar arasında kaybolmuş durumda. Kendilerini dijital dünyaya kaptırmış durumdalar, bu nedenle de fiziksel işlerle ilgilenemediklerini gözlemliyorum,” şeklinde sözlerini tamamladı.
Mehmet Can Leblebici’nin ahşap oymacılığına dair tutkusu, gelecek nesillere ilham olabilmesi için geç kalmadan kıymetlendirilmesi gereken bir meslek dalı olarak önümüzde duruyor.

