Adana’nın Saimbeyli ilçesinde meydana gelen bir kaya düşmesi olayı sonrası dört öğretmen hayatını kaybetti. Olayın ardından vatandaşlar, yolda protesto düzenledi. Hem Feke Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan bilirkişi raporu hem de öğretmenlerin ailelerinin talebiyle oluşturulan bilirkişi değerlendirmeleri, Karayolları’nın asli kusurlu olduğu tespitinde bulundu.
Olayın Ayrıntıları
6 Nisan 2023’te Saimbeyli-Feke Karayolu’nda gerçekleşen bu trajik olayda, yamaçtan kopan bir kaya parçası Himmetli İlk ve Ortaokulu’nda görev yapan öğretmenlerin içinde bulunduğu araca düştü. Bu faciada Pınar Kılıç, Dilek Altıparmak, Ümmühan Dilbilir ve Rahime Topak hayatlarını kaybetti. Aradan geçen iki yılın ardından, kayaların bulunduğu alanda herhangi bir önlem alınmadığı için vatandaşlar ve bazı siyasi parti temsilcileri duruma tepki göstererek, olayın yaşandığı bölgede bir eylem gerçekleştirdi. Burada, vatandaşlar Karayolları’ndan gerekli tedbirleri almasını ve yolu güvenli bir hale getirmesini istedi.
Bilirkişi Raporundaki Tespitler
Feke Cumhuriyet Savcılığı tarafından oluşturulan bilirkişi raporuna göre, Karayolları asli kusurlu bulunmuştu. Bölgedeki deneyimli jeoloji ve inşaat mühendislerinden oluşan bilirkişi heyeti, hazırladıkları ilk raporda şu ifadelere yer verdi: “Feke-Saimbeyli yolunun Himmetli Mahallesi Zarar mevkisinde, yolun kuzey tarafındaki dağ bölgesinin yüzde 50-60 oranında heyelan riski taşıdığı tespit edilmiştir. Kaya ve taş parçalarının araç üzerine düşerek meydana gelen ölümlü kaza, incelenen alandaki istinat duvarı ve yeterli şev kazılarının eksikliği nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bunların yanı sıra, enerji nakil hattı direkleri montajı sırasında dağıtım şirketi tarafından gerçekleştirilen yol çalışmasında büyük kaya kütleleri gerekli önlemler alınmadan bırakılmıştır.”
Raporda ayrıca, mevcut kaya blokları ve taş parçalarının yanlış istiflemesi sonucunda hiçbir dış etki olmaksızın kendiliğinden asfalt yola düşebileceği ve ilgililerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmedikleri vurgulanmıştır.