Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kastamonu Üniversitesi, ormancılık ve tabiat turizmi projelerine 46 milyon TL destek vererek yeni ekonomik fırsatlar yaratıyor

Kastamonu Üniversitesi, ormancılık ve doğa turizmi alanında 46 milyon TL bütçeyle 61 projeye destek verdi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, defne üretimini 300 tonlardan 3 bin tonlara çıkararak 70 aileye gelir sağladıklarını belirtti. Çalıştay, yeni teknolojilerin izlenmesi ve ihtisaslaşma stratejilerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi, ormancılık ve doğa turizmi alanında 46 milyon TL

Kastamonu Üniversitesi İhtisaslaşma Projelerine 46 Milyon TL Destek Ayırdı

Ormancılık ve tabiat turizmi konularında uzmanlaşan Kastamonu Üniversitesi, bu alanda geliştirilmiş 61 projeye toplamda yaklaşık 46 milyon TL mali destek sağladı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Orman Genel Müdürlüğü ile yapılan bir işbirliği anlaşması ile yıllık defne üretim miktarını 300 ton seviyesinden 3 bin ton düzeyine çıkararak, 70 aileye ekmek kapısı açtıklarını açıkladı.

Çalıştay Kastamonu Üniversitesi’nde Başladı

Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “İhtisaslaşma Üniversiteleri Çalıştayı”, Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda kick-off yaptı. Açılışa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük ile Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı’nın yanı sıra, ihtisaslaşan 25 üniversiteden temsilciler, akademisyenler ve birçok öğrenci katılım sağladı.

İhtisaslaşmanın Önemi Vurgulandı

Çalıştayın açılışında konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Üniversitesi’nin ormancılık ve tabiat turizmi üzerine ihtisaslaşma çabalarına vurgu yaptı. Küçük, “Üniversitelerimizin ihtisaslaştığı alanlarda uzmanlaşmış araştırma merkezlerinin kurulumunu teşvik etmek kritik bir gereklilik. Beşeri sermaye önemli, öğretim üyelerimizin varlığı fakat bu noktada hizmetlerimizi odaklamak, yerel ve bölgesel düzeyde uzmanlaşmış yapılar kurmak en önemli görevlerimizden biri.” ifadelerini kullandı.

Defne Üretimindeki Artış ve Ekonomik Faaliyetler

Kastamonu Üniversitesi’nin ihtisaslaşma çalışmalarına dair bilgi veren Küçük, iş dünyasında değişim ve dönüşüm sürecinin önemini vurguladı. Küçük, şu anki gelişmelerin gereksinimlerine yanıt verebilmek için klasik yöntemlerden uzaklaşmaları ve endüstri 4.0, endüstri 5.0 düzeyindeki yeniliklere yönelmeleri gerektiğini belirtti. Defne üretimi ile ilgili yapılan çalışmalara da değinen Küçük, “Defne sahasını 300 hektardan 2 bin 700 hektara çıkartmayı başardık ve üretimimizi 3 bin ton seviyesine yükselttik. Bu süreç sonunda 70 ailenin geçim kaynağı sağlandı.” dedi.

Kalıcı ve Yaşatıcı Modeller Üzerine Tartışmalar

Küçük, üniversitelerin ihtisaslaşma çalışmalarının sadece kendi potansiyelleri ile sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayarak, şehir düzeyinde politika ve stratejilerin geliştirilmesine yönelik beklentilerini dile getirdi. “Günü kurtaramaz, kalıcı kurumsal yapıların oluşturulmasına yönelik tartışmalar pek çok önem taşıyor. Hedefimiz, ülkemizin 12. Kalkınma Planı ve TÜBİTAK’ın beklentilerini kendi ihtisas alanlarımızla birleştirerek somut adımlar atmak.” ifadelerini kullandı.

61 Projeye Destek Verildi

Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Emre Birinci ise, devreye alınan projelerin paylaşılmasının ve karşılaşılan sorunların ortak çözümlerle aşılmasının önemini belirtti. “Ekosistem korumasından doğa dostu turizmin sürdürülebilir yönetimine kadar eklenen 61 projeye 46 milyon TL bütçe ayrıldı” dedi.

Bu çerçevede, çalıştayın 7 Ekim’de sonuç bildirgesi ile tamamlanacağı ve katılımcıların üniversite kampüsünde teknik gezilere katılacağı ifade edilmiştir.