Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kars’ta Şap Hastalığı Nedeniyle Hayvan Hareketleri Durduruldu

Kars Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, “Sat-1 Serotipli Şap Hastalığı” nedeniyle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ulusal düzeyde hareketlerinin durdurulduğunu açıkladı. Hastalığın belirtileri ve yayıma yollarına dikkat çeken Ödül, üreticilerin biyogüvenlik önlemlerine uymalarını ve hastalık belirtilerinde ilgili tarım müdürlüklerine bildirimde bulunmalarını önerdi.

Kars Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, "Sat-1 Serotipli Şap

Sat-1 Serotipli Şap Hastalığına Dikkat!

Kars Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, “Sat-1 Serotipli Şap Hastalığı” sebebiyle ulusal çapta büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin durdurulması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Ödül, özellikle geviş getiren hayvanlarda ortaya çıkan bu hastalığın, ekonomik kayıplara yol açtığını vurguladı. Şap hastalığı, ateş, ağızda köpüklü salya, yem alımının azalması ve ayaklarda yaraların oluşmasıyla kendini gösteriyor. Ayrıca, hastalık genç hayvanlarda ölüme yol açabilen akut ve bulaşıcı bir virüs olarak tanımlanıyor.

Şap Hastalığının Özellikleri

Ödül, “Şap hastalığının 7 alt serotipi bulunmaktadır (A, O, C, Asia 1, SAT1, SAT2, SAT3). South Africa Territories olarak bilinen Sat-1 serotipi, ülkemizde uzun bir aradan sonra ilk kez tespit edilmiştir. Bu durum, yetiştiriciler için bilinen şap hastalığı semptomlarından daha şiddetli bir seyre işaret edebilir. Şap hastalığı, hayvanlardan insanlara geçebiliyor ancak insanlarda hafif seyirli bir tablo sergilemektedir. Şap hastalığına maruz kalmış büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etlerinin, standart pişirme yöntemleri ile tüketilmesinin bir sakıncası yoktur. Hastalık, çoğunlukla doğrudan temas yoluyla bulaşmaktadır ve bulaşmanın %95’i bu yolla gerçekleşmektedir. Ayrıca, şap virüsü, enfekte hayvanların soluduğu havada beş gün boyunca mevcut olabilmektedir. Bulaşmanın hava yoluyla uzak mesafelere taşınmasının, şap hastalığı açısından en önemli epidemiyolojik özelliklerden biri olduğunu ekledi.”

Önlemlerin Önemi

Virüsün mekanik taşınma yollarını da hatırlatan Ödül, insan ve hastalık için konakçı olmayan hayvanların, kirlenmiş materyaller, taşıma araçları, et ve süt ürünleri gibi yollarla virüsü yayabileceğini belirtti. Bu nedenle, Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi, hastalığın yayılmasını engellemek için tüm duyarlı hayvanların il içi ve dışı hareketlerini durdurma kararı almıştır.

Ödül, “Tüm üreticilerin, il içi ve il dışı hayvan hareketlerini durdurma kararına uymaları büyük önem taşımaktadır. Köyler içinde dahi hayvan hareketliliğinin azaltılması, farklı işletmelerin sulukların paylaşılmaması, hayvan sahiplerinin biri diğerinin işletmesine girmemesi, işletmelerdeki kıyafetlerin dışarıda giyilmemesi ve enfekte işletmelerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtti. Biyogüvenlik önlemlerine uymamız, bu hastalığın bölgemizde yayılmasını önlemede etkili olacaktır. Ulusal düzeydeki bu yasakların uzun sürmemesi için, yetiştiricilerimizin AIDS belirtilerine dikkat etmeleri ve görülen belirtilerde hemen İl veya İlçe Tarım Müdürlükleri ile irtibata geçmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı