Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Karadeniz Diyabet Derneği’nden Önemli Çağrı: “Tüm Tip-1 Diyabet Hastalarına Şeker Sensörü Verilmeli”

    Karadeniz Diyabet Derneği, Samsun’da 150 bin diyabet hastası olduğunu belirterek, obeziteyle mücadele amacıyla çocuklara yönelik projeler geliştirmekte. Dernek, tip-1 diyabet hastalarına sensör verilmesini talep ediyor; çünkü bu cihazlar sağlık takibinde büyük önem taşıyor. Dr. Emin Dinççağ ve Arzu Bektaş, çocukların bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

    Karadeniz Diyabet Derneği, Samsun'da 150 bin diyabet hastası olduğunu belirterek,

    Diyabetle Mücadelede Yeni Adımlar

    Diyabet hastalarının dikkat çektiği önemli bir konu Türkiye genelinde ele alınıyor. Türkiye Diyabet Programı (TURDEP) verilerine göre sadece Samsun’da 150 bin, Karadeniz Bölgesi’nde ise yaklaşık 540 bin kişi diyabet hastası olarak kaydedildi. Karadeniz’in ilk ve tek derneği olan Karadeniz Diyabet Derneği (KDD), bu konuda farkındalık yaratmak ve çocuklar arasındaki diyabet oranını azaltmak amacıyla çeşitli projeler geliştirmeye devam ediyor.

    Samsun’da Diyabetli Birey Sayısı 150 Bini Geçiyor

    Karadeniz Diyabet Derneği’nin kurucu başkanı İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, Samsung’da 150 bin diyabet hastası bulunduğunu vurguladı. Dinççağ, “Derneğimiz, diyabetin önlenmesi ve bu hastalıklarla ilgili çalışmalar yürütmek için faaliyet göstermekte. Ayrıca diyabetli bireylerin yaşadığı zorlukları da dile getiriyoruz. Obezite ve diyabetle mücadelenin yolu, özellikle obeziteyi çocukluk döneminde önlemekten geçiyor. Bu nedenle, çocukları bu hastalıklar konusunda bilinçlendirmek ve sağlıklı bir yaşam tarzına teşvik etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarıyla ‘Çocuk Obezitesinin Önlenmesi Projesi’ni hayata geçirmeyi planlıyoruz. Daha sağlıklı bir gelecek için bu projeye büyük önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.

    Genç Diyabet Hastalarına Sensör Desteği İhtiyacı

    Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Bektaş ise, KDD’nin diyabetlilerin sorunlarını gündeme getirdiğinin altını çizerken, Karadeniz’in önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olduklarını belirtti. Bektaş, “Diyabetli çocuklara şeker ölçüm cihazı dağıtıyoruz; böylece parmakları her gün birden fazla kez delmek zorunda kalmıyorlar. Ancak, diyabetli gençlerimize sensör sağlanmıyor. Üniversite eğitimi alan veya mezun olan ve sigortalı iş bulamayan gençlerimiz var. Mevcut durumda yalnızca 18 yaşından küçük diyabetlilere sensör temin ediliyor. Aileler, maliyetler nedeniyle gençlerine bu sensörleri almakta zorlanıyor. Sensörler sayesinde kan şekeri durumu 24 saat boyunca takip edilebiliyor ve uyarılar ile ani müdahale imkanı sağlanıyor. Tüm tip-1 diyabet hastalarına bu sensörlerin temin edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Unutulmamalıdır ki, bu hastalar uyku sırasında ya da yalnız kaldıklarında nöbet geçirebilirler ve bu da geri dönüşü olmayacak ciddi sonuçlara yol açabilir. Sensörlerin sağlanması, bu tür olumsuz durumlardan kaçınmamıza yardımcı olur.” diye ifade etti.