Türkiye’de Kadınların Güçlenmesi İçin Önemli Adımlar Atılıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Geçmişte başörtüsü, kimliği veya inancı yüzünden ayrımcılığa uğrayan kadınlar, günümüzde bilimin, üretimin ve liderliğin yolunu çizen, geleceğimizi şekillendiren önemli figürlerdir” ifadelerini kullandı.
Kadınların Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleşti
Kadınlara yönelik sunulan hizmetlerin verimliliğini artırmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 8 Mart’ta kurulan Kadınların Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu’nun birinci toplantısı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş başkanlığında düzenlendi. Toplantıya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de katılım sağladı.
Bakan Göktaş, açılış konuşmasında bu toplantının sürdürülebilir kalkınma açısından kritik bir aşama olduğuna dikkati çekerek, “Özellikle bu konuda stratejik hedeflerimizi belirlemek için harekete geçmeliyiz. Hizmetlerin etkinliğinin artırılması, yerel çalışmaların güçlü bir koordinasyon ve iş birliği ile değerlendirilmesi elzemdir. Bugün birlikte bu iş birliğinin temel taşlarını belirleyeceğiz” sözlerini kullandı.
Kadınların Karar Alma Süreçlerindeki Rolü Artıyor
Kadınların birçok alanda önemli bir değişim ve dönüşüm yaratma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Göktaş, “Kadınların yaşamın her aşamasında aktif rol alması, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmamıza ve toplumsal adaletin sağlanmasına katkı sunacaktır” dedi.
Geçmişte ayrımcılığa tabi tutulan kadınların bugüne dair başarılarının altını çizen Bakan, “Geçmişte başörtüsü, kimliği ya da inancı yüzünden ayrımcılığa maruz kalmış kadınlar, şu anda bilimin, üretimin ve yönetimin şekillendiricileri haline gelmiştir. Günümüz Türkiye’si kadınlarının gücüyle daha yukarılara yükselmektedir, bu süreçte izlenen politikalar büyük bir öneme sahiptir” değerlendirmesinde bulundu.
Kurumlar Arası İş Birliği ile Güçlenecekler
Koordinasyon Kurulu toplantısında kadın odaklı hizmetlerin daha etkin yürütüleceğini belirten Göktaş, “Merkezden yerele doğru eş güdümü artırarak, hizmetlerin sahada hızla uygulanmasını sağlamayı amaçlıyoruz. 81 ilde vali başkanlığında oluşturulan koordinasyon kurulları, kadının güçlenmesi için sürdürülebilir politikaların yerelden hayata geçirilmesini sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunacaktır” dedi.
Ayrıca, kadın erkek eşitliğini tüm ulusal strateji ve programlara entegre edeceklerini belirten Göktaş, “Bu sayede 2024-2028 Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi’ni etkin bir biçimde hayata geçireceğiz. Kadınların iş gücüne katılımını artırmak, girişimcilik potansiyellerini desteklemek için yeni mekanizmalar geliştireceğiz” dedi.
Kadinlar İçin Alt Komiteler Kurulacak
Koordinasyon Kurulu içinde kadınların ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve çözüm odaklı politikalar geliştirmek amacıyla dört farklı komite oluşturacaklarını ifade eden Göktaş, “Bu komiteler arasında; bakım sorumlulukları ve iş-aile yaşam uyumlaştırması, kadınların sağlık ve çevre alanındaki rolleri, karar alma süreçlerinde kadın temsili ve yerelde kalkınma konularında çalışmalar gerçekleştirilecektir. Ülkemizin dört bir yanında kadınların sesi olmaya devam edeceğiz” diye ekledi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı