İzmir’deki ortaokul öğrencileri, ‘okulda çiftlik var’ adlı proje çerçevesinde, yağmur suyu toplayarak seralarda meyve ve sebze yetiştiriyorlar. Ürünler hem satılarak değerlendiriliyor hem de okulda beslenen hayvanlara yediriliyor. Bu proje ile çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunulması hedefleniyor.
Bornova ilçesinde yer alan Mediha Mahmutbey Ortaokulu, Türkiye’nin ilk ‘Sünger Okulu’ unvanına sahip. 2019 yılında hayata geçirilen ‘okulda çiftlik var’ projesi kapsamında, okulda kullanılan çatı tipi yağmur suyu hasadı tekniği ile sera kuruldu. Okulun çatı kısımlarında toplanan yağmur suları, birikmekte olan depolara yönlendiriliyor ve daha sonrasında damlama sulama sistemi ile seralardaki bitkilere ulaştırılıyor.
Öğrenciler, okul bahçesindeki serada marul, çilek, roka, maydanoz, soğan ve biber gibi çeşitli ürünler yetiştiriyor. Üretilen ürünlerin bir kısmı satılırken, diğer bir kısmı öğretmenler ve ideal öğrenciler arasında paylaştırılıyor. Geri kalan ürünler ise okulda beslenen tavşanlar ve tavuklar için kullanılıyor.
Fen Bilimleri Öğretmeni Evrim Karaca, projeye başladıklarında su tasarrufuna odaklandıklarını belirterek, “Yağmur suyu hasadı ile topladığımız yağmur sularını depoluyoruz. Öğrenciler, tüm aşamalara katılma fırsatı buldu. Böylece sorumluluk bilinci geliştirdiler. Proje kapsamında öğrencilerin akademik performanslarında gözle görülür bir artış oldu. Çocuklar, doğal kaynaklara karşı büyük bir sevgi geliştirdiler” dedi.
Karaca, başlangıçta sadece tere ekerek üretime başladıklarını, zamanla öğrencilerin istekleri doğrultusunda diğer sebzeleri ekmeye devam ettiklerini dile getirdi. Yağmur suyu kullanarak sulama yaptıklarını açıklayan Karaca, “Yağmur yokken kuyu suyu kullanıyoruz. Bu yöntemle sürdürülebilir bir üretim sağlıyoruz” diye konuştu.
6.sınıf öğrencisi Eminenur Yantut, toprakla uğraşmanın kendilerine çok eğlenceli geldiğini ifade ederek, “Ürünler büyüdükçe sevgi doldu içimize. Toprakla bu kadar yakından ilgilenmek, ilk deneyimim oldu. Toprakla çalışmayı çok seviyorum” şeklinde konuştu.
Bir başka öğrenci İpek Kar, kendi yetiştirdikleri ürünleri evde yemenin daha lezzetli olduğunu belirtti. Bu proje sayesinde de sorumluluk duygusunu pekiştirdiklerini ve doğayla bütünleşik bir yaşam sürmeye başladıklarını söyledi. Ayrıca, ‘Tavşan Sorumlusu’ olarak seçilen Poyraz Erdoğan, tavşanlarla olan ilişkisini ve onları beslemenin verdiği mutluluğu da aktardı.