İstanbul’da Tavuk Zehirlenmesi Olayı
İstanbul’da iddiaya göre evde pişirdikleri tavuğu yiyen 4 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Uzmanlar, “Genelde tavuk bir numarada. En korktuğumuz besinler özellikle tavuk, et, balık gibi ürünlerin çiğ tüketilmesi veya uygunsuz koşullarda saklanması, açık süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmesi. Soğuk zincire uymak çok önemli. Zincirin bozulduğu özellikle tavuksal gıdaları tükettiğiniz zaman acil servislere bulantı, kusma şikayetleriyle çok fazla başvurular alıyoruz. Çok dikkatli olmak gerekiyor, ölümcül seyredebiliyor” diyerek uyardı.
Aile, Mide Bulantısı ve Baş Dönmesi ile Hastaneye Başvurdu
İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde iddiaya göre aynı aileden 4 kişi, akşam yemeği için pişirilen tavuğun tüketilmesi sonrası mide bulantısı ve baş dönmesi hissederek zehirlenme şikayetiyle 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. Aile bireyleri tedavi altına alınırken, uzmanlar sıcaklarda gıda zehirlenmelerine karşı uyarılarını yineledi. Satış noktaları ya da çeşitli alanlarda sıcakta veya uygunsuz şekillerde bekletilen, pişirilen gıdaların zehirlenmelere yol açabildiğini söyleyen uzmanlar, besinlerin saklama ve tüketim şeklinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Bölümü’nden Uzm. Dr. Nazmiye Özcan ve Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzm. Dr. Mehmet Oktay Alkan ile Dahiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Sümeyye Karabul, zehirlenmelere ilişkin bilgiler verdi.
Gıda Zehirlenmesinin Semptomları ve Tedavi Yöntemleri
Uzm. Dr. Mehmet Oktay Alkan, “Gıda zehirlenmesi, bakteriler, parazitler, virüsler ve toksinlerle kontamine olmuş yiyecekler ve içeceklerin oral yolla alımı sonrası kişide başlayan gastrointestinal bir hastalık. Alımdan sonra 30’uncu dakika ile 72 saate kadar uzayabilen bir süreçte semptomlar başlayabiliyor. Semptomlar çoğu vakada bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve bazı vakalarda ateş ile gelebiliyor. Tedavi hastaya göre değişiyor.” ifadelerini kullandı.
Yaz Aylarında Gıda Güvenliği Uyarısı
Yaz aylarında insanlar daha fazla dışarı çıktığı için açıktaki besinleri daha fazla tüketiyor” diyen Uzm. Dr. Alkan, “Bunlarda da kontaminasyon riski yüksek olduğu için vaka sayılarının arttığını yaz aylarında gözlüyoruz.” dedi. Açık süt ve süt ürünlerini tüketen gruplarda da bu tarz toksik ishallerin ve zehirlenmelerin acil servis başvurularını artırdığı gözlemleniyor. Soğuk zincire uymak çok önemli diyen uzmanlar, bu konuda dikkatli olunmasını önerdi.
Bilinçli Beslenme ve Hijyen Kuralları
Gıdada saklanma koşullarının çok önemli olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Nazmiye Özcan, “Soğuk zinciri bozulmuş özellikle tavuksal gıdaları tükettiğiniz zamanlarda acil servislere bulantı, kusma şikayetleriyle çok fazla başvurular alıyoruz.” şeklinde konuştu. Sıcak yaz aylarında yiyeceklerin nasıl saklandığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, kronik hastalığı olanların beslenmeye ekstra dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
Hijyen Koşullarının Önemi
Dahiliye Uzmanı Dr. Sümeyye Karabul, “Dış temizliğine dikkat edilmemiş ya da kesiminin nasıl yapıldığı bilinmeyen meyvelerden sonra şikayetlerle polikliniklerimize hastalar gelebiliyor.” diyerek yaz aylarında gıda güvenliğine dair önemli uyarılarda bulundu.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı