İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nın gıda kontrol ekipleri, Ramazan Bayramı öncesi şekerleme, tatlı, pastacılık ürünleri ve unlu mamullere yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Denetimler çerçevesinde, İstanbul’da bulunan iki çikolata fabrikası kontrol edildi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Uygun olmayan koşullara sahip bin 200 işletmeye toplamda 70 milyon TL’yi aşan idari para cezası uyguladık” ifadelerini kullandı.
Ramazan Bayramı dolayısıyla tüketimi artabilecek et, süt ve unlu mamuller gibi ürünler üreten işletmelerde de denetimler yapıldı. Denetimlere, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Tarım ve Orman Bakanlığı Risk Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Ali Ünverdi ve Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Mehmet Menderis katılarak, üretim süreçlerinin tüm aşamalarını kontrol etti. 39 ilçe müdürlüğünde görev yapan 822 resmi kontrol görevlisi, gıda işletmelerinin kayıt işlemlerini ve resmi kontrollerini yürüttü.
Suat Parıldar, halkın gıda denetçisi olmasının önemine değinerek, uygunsuzlukların “Alo 174” ihbar hattına bildirilmesi gerektiğini ifade etti. Parıldar, “Üretim tesislerinde ham maddelerin giriş aşamasından nihai ürüne kadar denetim gerçekleştirdik. Bu işletmelerde şu an için usulsüzlük tespit edilmedi. İstanbul’da 133 bin 500’den fazla gıda işletmemiz bulunmakta. 2024 yılı itibarıyla 230 binden fazla denetim gerçekleştirdik. 2025 yılı içinse 53 bin denetim planlıyoruz. İşletmelerden aldığımız bin 253 numune ile kontrollerimizi sürdürmekteyiz. Olumsuz bir durumda ise gerek idari, gerekse de kamuoyunu bilgilendirme süreçlerini etkin biçimde kullanıyoruz” dedi.
Parıldar, vatandaşlardan da gıda denetçisi olmalarının beklendiğini belirterek, “İstanbul’da tespit edilen bin 200 işletmeye 70 milyon TL’yi aşan idari ceza uyguladık. 822 gıda denetçisi ile 39 ilçede görev alıyoruz. Ancak asıl önemli olan, tüketicilerin gördükleri uygunsuzlukları ‘Alo 174 Gıda İhbar Hattı’na iletmeleri ve bizlere ulaşmalarıdır” şeklinde konuştu.
2025 yılı itibarıyla, İstanbul’da toplamda 133 bin 513 gıda işletmesi bulunduğu ve yıl başından bu yana 53 bin gıda işletmesinin denetlendiği açıklandı. Uygunsuzluk tespit edilen yaklaşık bin 200 işletme hakkında 70 milyon TL’nin üzerinde ceza uygulanırken, 11 işletme için de Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.