Iğdır’da Deprem Tatbikatı Gerçekleştirildi
Iğdır ilinde, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenen bir deprem tatbikatı, Erzurum, Kars, Ağrı ve Ardahan illerinden gelen ekiplerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Senaryoya Göre 6 Büyüklüğünde Deprem
Tatbikatın senaryosuna göre, Iğdır’ın Suveren köyünde saat 13.18’de 6 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği kurgulandı. Iğdır Valisi Ercan Turan, deprem haberinin alınmasının ardından il protokolü ile birlikte Iğdır Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü’ndeki kriz masasında toplanarak, AFAD İl Müdürü Fikret Deniz’den bilgi aldı. Vali Turan, krizin yönetimi için uydu bağlantısıyla ilçelere ulaştı. Sonrasında, senaryo gereği yıkılan binaların olduğu Karaağaç Mahallesi’ne geçerek incelemelerde bulundu.
AFAD Ekiplerinin Katılımı ve Tıbbi Müdahale
Tatbikata Erzurum, Ardahan, Kars ve Ağrı illerinden gelen AFAD ekipleri de aktif olarak yer aldı. Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi (AYDES) veri giriş sorumluları, tatbikatta müdahale faaliyetlerini Iğdır İl AFAD Merkezi’nde kaydetmekle görevlendirildi. Enkazdan çıkarılan yaralılar, Kılıçlar Anıtı yanına kurulan çadır kente taşınarak tedavi edildi.
Vali Turan’dan Tatbikat Değerlendirmesi
Tatbikat ile ilgili olarak açıklama yapan Vali Ercan Turan, tatbikata 23 afet çalışma grubunun katıldığını belirtti. “Tatbikat sırasında meydana gelen depremin şiddeti, AFAD Başkanlığı tarafından Ön Hasar ve Kayıp Tahmin Sistemi kullanılarak belirlenmiş ve tatbikat ‘seviye 2’ olarak tanımlanmıştır. Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde, ilimize destek veren 16 araç ve 80 kişilik bir ekip görevlendirilmiştir. Erzurum ve Ardahan ekipleri şehir merkezine, Kars ekipleri Tuzluca’ya, Ağrı ekipleri de Aralık ve Karakoyunlu ilçelerine gönderildi ve tatbikat, Iğdır merkez ile üç farklı ilçede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.” dedi.
Afet Yönetimi Kapasitesinin Artırılması
Iğdır’daki bu tatbikatın amacı; ilimizin afetlere hazırlık ve müdahale yeteneğini test etmek, destek veren iller arasında görev paylaşımını sağlamak, afet yönetimi süreçlerine tüm paydaşların katılımını teşvik etmek olarak açıklandı. Tatbikatta, senaryolardan üretilen toplam 198 olay ve 78 farklı noktada 715 personel görev aldı.
IĞDIR’DA 78 EKİP VE 715 KİŞİNİN KATILIMIYLA BÖLGESEL DÜZEY DEPREM TATBİKATI YAPILDI
IĞDIR’DA 78 EKİP VE 715 KİŞİNİN KATILIMIYLA BÖLGESEL DÜZEY DEPREM TATBİKATI YAPILDI
IĞDIR’DA 78 EKİP VE 715 KİŞİNİN KATILIMIYLA BÖLGESEL DÜZEY DEPREM TATBİKATI YAPILDI
SENARYO GEREĞİ IĞDIR VALİSİ ERCAN TURAN, DEPREM HABERİNİ ALINCA İL PROTOKOLÜ İLE IĞDIR AFET VE ACİL DURUM İL MÜDÜRLÜĞÜ KRİZ MASASINA GELEREK, AFAD İL MÜDÜRÜ FİKRET DENİZ’DEN BİLGİ ALDI.
IĞDIR’DA 78 EKİP VE 715 KİŞİNİN KATILIMIYLA BÖLGESEL DÜZEY DEPREM TATBİKATI YAPILDI
IĞDIR’DA 78 EKİP VE 715 KİŞİNİN KATILIMIYLA BÖLGESEL DÜZEY DEPREM TATBİKATI YAPILDI