İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturmaları çerçevesinde, bazı gruplar tarafından gerçekleştirilen protesto gösterilerinde, 500 yıllık geçmişe sahip Şehzade Camii tahrip edildi. Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mehmed adına yaptırılan bu güzel yapıyı işgal eden göstericiler, mezar taşlarını kırarak zarar verdikten sonra polislere asit fırlatıp, baltalı saldırılarda bulundu. Ayrıca havai fişekler patlatarak durumu daha da gergin hale getirdiler.
İstanbul Valisi Davut Gül, olayların akabinde, tahrip edilen köklü Şehzade Camii’ni ziyaret ederek, hasar gören alanları inceledi. Tahrip edilen mezarlarla ilgili onarıma dair çalışmaların başlatıldığı öğrenildi.
“Tarihi mirastan zarar vermek asla kabul edilemez,” diyen Murat Uçar, “Eylemler demokratik bir şekilde olmalı ama bu tür saldırılar kesinlikle içermemeli. Tahribat karşısında söylenecek söz bulamıyorum. Herkesin düşüncelerini ifade etmeye hakkı var,” açıklamasında bulundu.
Mezarları tahrip edenler hakkında cezai işlem yapılacağını belirten Mehmet Turan ise, “İnsanlık dışı bir hareket bu. Mezardan ne istiyorlar? Bunun bedelini ödeyecekler,” ifadelerini kullandı.
Zülfiye Bayar ise geçmişe saygı göstermenin önemine dikkat çekerek, “Haksızlığa herkes karşı çıkar. Geçmişine saygısı olmayan bireylerin geleceğe bir katkısı olamaz. Burada hassas bir durumu korumak lâzım; herkesin hakkını savunma hakkı var ama başkasının mezarına zarar vermemeli,” değerlendirmesinde bulundu.