Erzurum Esnafından Kırtasiye Çağrısı
Erzurum’daki Matbaacılar, Kırtasiyeciler, Tabelacılar ve Fotoğrafçılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, yeni okul dönemine girerken kırtasiye alışverişlerinin yerel esnaftan yapılması gerektiğini vurguladı.
Kırtasiyeciler Zor Durumda
Başkan Karaca, yaptığı açıklamada, kitap ve kırtasiyeci esnafının ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu belirtti. “Esnaf ve sanatkârlar, toplum için en güvenilir dostlardır. 2025-2026 eğitim yılında kırtasiyeci esnafımıza destek verin. Biz, kırtasiyeci esnafı olarak her türlü hazırlığı yaptık ve hizmet vermeye hazırız. Kırtasiye ürünlerinizi kayıt dışı çalışan seyyar satıcılardan ya da sağlık riski taşıyan büyük marketlerden temin etmeyin. Ailenizin sağlığı için doğru tercih, kırtasiyeci esnafımızdır. Unutmayın, kırtasiyeciler her türlü hijyen, sosyal mesafe ve iş güvenliği önlemlerini almış durumdalar” ifadelerini kullandı.
Sektör İçin Acil Önlemler Gerekiyor
Karaca, kırtasiye esnafının son birkaç ayda iş yapamadığını, bu duruma rağmen ödemelerin geldiğini ve sektörün ciddi bir tehdit altında olduğunu sözlerine ekledi. “Kitap ve kırtasiyeci esnafı mali zorluk içindedir. Henüz Mayıs ayından itibaren iş yapamıyoruz. Stoklarımızda bekleyen ürünlerin vadesi doldu. Vergi, SGK, BAĞKUR, kira ve kredi ödemeleri ise ayrı bir yük” dedi.
Başkan, kırtasiye esnafına sıfır veya düşük faizli uzun vadeli kredi ve sürekli destekler sağlanması gerektiğini de belirtti. “SGK ve vergi yükümlülükleri ötelenmelidir. Ekonomik sıkıntı, yüksek enflasyon ve artan maliyetler devam ediyor. Bu zor günlerin ne zaman geçeceğini ise kimse bilemiyor. Kırtasiye esnafının yeterli sermayesi yok. Okul dönemi için stokladığımız malzemeleri 5-6 aylık çek ve senetlerle almak durumundayız. Eylül ve Ekim ayı ödemelerimizin vadesi geldi. Kamu bankalarından yararlanan arkadaşlarımız var, ancak ertelenmiş ödemeler sonbaharda geri dönüyor. Kira, SGK ve vergi gibi yükümlülükler ise belimizi bükmektedir. Bu nedenle devletin acil desteği şart” diyerek sözlerini tamamladı.