Malatya’da 6 Şubat’taki depremler sonucunda yıkılan Hakimbey Apartmanı davasında, mahkeme sanık avukatlarının itirazlarını geri çevirdi ve dosya, mütalaa hazırlanması amacıyla savcılığa gönderildi. Hayatını kaybedenlerin yakınları, sorumluların cezalandırılmasını talep ediyor.
Hakimbey Apartmanı davasında, 78 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan depremle ilgili dosya, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için savcılığa iletildi. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmaya, mağdur aile üyeleri, sanıklar ve avukatlar katıldı.
Mahkeme, geçmiş celselerde gündeme gelen ve depremde yaşamını yitiren Gülen Öner’in 2020 tarihli dilekçesi üzerine gelen belgedeki, “2020 Elazığ depreminden sonra binada hasarsız” tespitinin yer aldığı yazıyı inceledi. Sanık avukatlarından Ali Haydar Özer, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna itiraz ederken, depremde ailesinden yakınlarını kaybeden Sevgi Yasan, Hakimbey Apartmanı’nın 2020 Sivrice depreminde ciddi hasar aldığını öne sürdü. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının ek bilirkişi raporu alma talebini reddederek, dosyayı mütalaa için savcılığa gönderdi. Duruşma ilerleyen bir tarihe ertelendi.
Öte yandan, duruşma sonrasında adliye önünde basın mensuplarına konuşan Yunus Yener, Hakimbey Apartmanı’nda kız kardeşi ve ablasının hayatını kaybettiğini belirterek, “Bugün 7. duruşmamız yapıldı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, 22 aydır göndermediği belgelerden yalnızca 12’sini gönderdi. Ancak bu belgeler yine de eksik ve belirsiz. Gerçek belgeleri sunmuyorlar. Görünen o ki, burada ihmali olan yetkililer kendilerini aklamaya çalışıyor. Sanki yaşamını yitirenler suçlu, sorumlular haklıymış gibi bir tavır sergiliyorlar. Ölümüne sebep olanların adalet önünde ceza almasını talep ediyoruz. Ülkede adalet olduğuna inanmak istiyoruz.” dedi.
Müşteki avukatlarından Kerem Kaptanoğlu ise sanık avukatlarının taleplerinin reddedildiğini ifade ederek, “Sorumluların hak ettikleri cezayı almaları için buradayız. Bu karar, kamu vicdanını rahatlatacak bir emsal olmalıdır.” şeklinde konuştu.
Milli basketbolcu Nilay Aydoğan’ın ağabeyi Ömer Berkay Aydoğan ise, karşı taraf avukatlarının kendilerini haklı çıkarmak için bahaneler ürettiğini, mühendislerin ve mimarların suçlarını birbirlerine attığını belirterek, “Ben bu davanın bir emsal oluşturmasını istiyorum. Sorumluların cezasını alması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Nilay Aydoğan’ın annesi Mediha Sevgi Aydoğan da, “Bugün kızımın doğum günüydü. Bir karar bekleyerek geldik. Ancak herkes suçu birbirine atıyor. Kızım gitti, buna dayanacak gücüm kalmadı.” diyerek gözyaşlarına boğuldu.