Kas, mide veya baş ağrısı olsun, hepimiz zaman zaman ağrılarla karşılaşırız. Ancak, sıradan ve sinir bozucu küçük sancılardan, daha ciddi bir duruma işaret edebilecek olan ağrıları ayırmak her zaman kolay değildir.

  1. Ani ve şiddetli baş ağrısı: Hiçbir belirtiniz olmadan aniden ortaya çıkan şiddetli bir baş ağrısı... Bu durum, beyinde anevrizma yırtılması veya zayıflamış bir damarın belirtisi olabilir. Bu durumun sonucunda beyin kanaması gelişebilir. Eğer beyninizde şiddetli bir ağrı hissediyorsanız, doktorunuz yerine hemen hastaneye gitmelisiniz.

  2. Kalf ağrısı: Egzersiz yapıyorsanız veya ağırlık kaldırıyorsanız, kalf ağrısı kas spazmından kaynaklanıyor olabilir. Ancak, daha ciddi bir sorunu göz ardı ettiğinizden emin olun. Kalf bölgesinde hissedilen ağrı veya kramplar, aynı zamanda bacak damarlarında tıkanıklık belirtisi olabilir. Eğer bacakta veya ayakta kızarıklık veya şişlik varsa ve dokunmaya karşı hassasiyet mevcutsa, özellikle dikkatli olun.

  3. Göğüs veya karında yanma hissi: Göğüs veya karın bölgesindeki yanma hissi, reflü veya hazımsızlık olabilir. Ancak, ağrı tekrarlıyorsa, ilaçla geçmiyorsa (veya kilo kaybı, koyu renkli dışkı gibi diğer belirtiler de varsa), sorumlu olan ülser olabilir. Peptik ülser veya mide veya onikiparmak bağırsağın iç yüzündeki açık yaralar, sindirim dokusunu tahriş eden mide asidinin neden olduğu durumlardır. Tedavi edilmezse, ciddi kanama veya enfeksiyon riski vardır.

  4. Kol veya omuz ağrısı: Ani gelişen kol veya omuz ağrısı, kalp krizi belirtisi olabilir. Özellikle kol ağrısı göğüsten kalbe doğru yayılıyorsa ve sol taraftaysa, dikkat edilmelidir. Kalp krizinin diğer belirtileri arasında terleme, göğüste ağrı veya baskı, çene veya kulağa yayılan ağrı, yorgunluk, nefes darlığı, sersemlik hissi ve mide bulantısı bulunabilir. Bu semptomları yaşıyorsanız, derhal tıbbi yardım almalısınız.

  5. Sağ alt karın ağrısı: Karın ağrılarının bazıları diğerlerinden daha ciddi olabilir. Göbek bölgesinde başlayan ve giderek sağ tarafta yoğunlaşan ağrı, apandisit belirtisi olabilir. Ağrı hareketle artıyorsa ve ateş, iştah kaybı, mide bulantısı veya kusma gibi belirtiler eşlik ediyorsa, hemen tıbbi yardım almalısınız. Kadınsanız, sağ alt kasık ağrısı yumurtalık problemi, kist veya rahim dönmesi gibi durumları gösterebilir.

  6. Boyun ağrısı: Boyun ağrısı genellikle kas gerginliği veya stresle ilişkilidir, ancak ağrıya eşlik eden hissizlik, karıncalanma veya kol ve ellerde kuvvet kaybı gibi belirtiler varsa, bu boyun sinir sıkışması anlamına gelebilir. Ağrılı boyun sertliği, menenjit belirtisi olabilir. Menenjit, beyin zarlarında inflamasyonun meydana geldiği ve son derece tehlikeli bir durumdur.

  7. Göz ağrısı: Bir gözde veya her iki gözde meydana gelen ağrı, şişlik veya görme değişiklikleri; orbital selülit veya akut glokom gibi görmeyi tehdit eden durumların belirtisi olabilir. Orbital selülit, gözü çevreleyen dokularda enfeksiyona neden olan bir durumdur ve göz kapakları veya yanaklarda şişmeye, gözlerin dışa doğru şişmesine, ateşe ve bulantıya yol açabilir.

Akut glokomda ise gözdeki basınç artar ve görme sinirine zarar verir. Akut glokom hastaları, gözlerinde kırmızılık ve sertlik yaşayabilir, şiddetli ağrılar çekebilir ve görme azalması veya bozukluğu yaşayabilirler.

  1. Sağ üst karın ağrısı: Göğüs kafesinin altında, sağ üst karın bölgesindeki ağrı, safra kesesi sorununa işaret ediyor olabilir. Özellikle girip çıkma ve yemek sonrası (özellikle yağlı yemekler) kötüleşen ağrı, safra kesesi taşları nedeniyle zaman zaman tıkanan safra kesesine bağlı olabilir. Ağrı geçmiyorsa ve bulantı, kusma veya ateş gibi belirtiler de varsa, safra kesesi iltihabı yani kolesistit yaşayabilirsiniz.

Ayrıca, sarılık veya göz veya ciltte sararma varsa, ana safra yolu enfeksiyonu olan kolanjit riski taşıyabilirsiniz. Hem kolesistit hem de kolanjit, cerrahi müdahale gerektirebilecek ciddi tıbbi durumlardır.

Editör: Ercan SOMER