Adana’da doğuştan görme engelli bir gencin annesi, oğlunu bir tekstil atölyesinde çalıştırdığı iddiasıyla ‘kötü muamele’ nedeniyle yargı önüne çıkarıldı. Hem genç hem de annesi bu suçlamaları reddetti.
Mustafa ve Meryem Elyusuf çifti, Suriye’deki iç savaşın etkisiyle 8 yıl önce Adana’ya göç etti. Baba Mustafa, iş bulmak için bir süreliğine Suriye’ye dönerken, anne Meryem ve dört çocuğu Yüreğir ilçesi Kiremithane Mahallesi’nde yaşamaya devam etti. Bu yılın Ocak ayında, kimliği belirsiz bir kişinin yaptığı ihbar sonucunda, Adana Valiliği Yüreğir Sosyal Hizmet Merkezi, 16 yaşındaki görme engelli Muhammed Arabi Elyusuf’un bir tekstil atölyesinde çalıştığı gerekçesiyle Meryem hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Bunun ardından Meryem Elyusuf hakkında ‘kötü muamele’ iddiasıyla dava açıldı. Elyusuf, adli süreçte verilen ifadelerdeki suçlamaları kabul etmediğini belirtti.
“Annemin ceza almasını istemiyorum”
Adliyeye giderek ifade veren Muhammed Arabi Elyusuf, her gün okula gittiğini ve görme engeli yüzünden çalışamayacak durumda olduğunu kaydetti. “İki gözüm de görmüyor, tek başıma yürüyemiyorum. Zaten ders saatlerimde özel eğitime gidiyorum. Tekstil atölyesinde çalışmıyorum, kim böyle bir şey söyledi bilmiyorum. Annemin ceza almasını istemiyorum. Benim durumum ortada, ipi tek başıma geçiremem” açıklamasını yaptı.
“Yanlış bir durum var”
Ailenin komşularından biri, Muhammed’in çalışmadığını ve görme engeli nedeniyle iş hayatına atılamayacak durumda olduğunu ifade etti. Eyüp Işık adlı komşu, “Muhammed her gün engelli okuluna gidiyor, annesine açılan dava haksız. Bu yanlış dinlenilmeli. Belki isim karışıklığı vardır ama onun durumu ortada” ifadelerini kullandı.
Adana Valiliği, Muhammed’in durumu hakkında rapor hazırlanmadığını ve isim karışıklığının araştırıldığını da açıkladı.