Giresun’un merkezinde hayata geçirilen çevre dostu proje, balık atıklarının doğaya zarar vermeden değerlendirerek hem organik gübreye hem de yem maddesine dönüştürülmesini sağlıyor.
Balıkhaneden toplanan atıklar, kompost havuzlarında işlenerek gübre haline getiriliyor ve bu gübre, sera ve bahçelerde kullanılmak üzere kullanılmaya başlandı. Diğer taraftan, atıkların bir kısmı kuşlar ve çeşitli canlı türleri için yem olarak değerlendiriliyor.
Bu proje sayesinde günlük olarak 100 kilogram atık geri kazanılıyor. Giresun Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mustafa Cebecioğlu, bu konuda yaptığı açıklamada, daha önce çöpleri toplama araçlarıyla yok edilen bu atıkların, çevre kirliliğine sebep olduğunu ve geri dönüşüm potansiyelini etkin bir şekilde kullanmadığını ifade etti. Şu anda bu atıkların, ekipleri tarafından düzenli olarak toplandığını vurgulayan Cebecioğlu, projenin pilot aşamasını şehir merkezinde başlattıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını kaydederek, şehrin tamamında balık atıklarının toplanmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Atıkların %50’sinin gübreye dönüşeceğini ve geri kalan kısmının yem olarak kullanılacağını belirten Cebecioğlu, projenin yaygınlaşmasıyla birlikte, günlük geri kazanım miktarının 200 kilogramı geçeceğini ifade etti.
Bunun yanı sıra, kompost gübrenin ilerleyen dönemlerde fındık üreticilerine de ulaştırılacağı bilgisini veren Cebecioğlu, kimyasal gübrelerin doğaya zarar verdiğini hatırlatarak ürettikleri kompost gübrenin hem çevre dostu hem de oldukça etkili olduğunu söyledi. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilere bu gübreyi dağıtarak, tarıma destek olmayı hedeflediklerini ve aynı zamanda çevre kirliliğine karşı önemli bir adım atmış olacaklarını belirtti.