Gediz Nehri'ndeki Kirlilik Raporu
İzmir ve Manisa'nın ortak olarak hazırladığı bilimsel rapor, Gediz Nehri'ndeki kirliliğin su kaynakları, tarım alanları ve İzmir Körfezi üzerindeki ciddi riskleri ortaya koydu. Uzmanlar, özellikle yeraltı sularında geri dönüşü zor etkiler konusunda önemli uyarılarda bulunuyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çalışmaları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Sağlıklı Körfez” hedefi doğrultusunda Gediz Nehri'ni detaylı bir şekilde incelemeye almış durumda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulan deniz kirliliğine ilişkin ceza ve denetim yetkisi talebinin reddedilmesine rağmen, Büyükşehir Belediyesi, gemi kaynaklı kirliliği dron taramalarıyla tespit etmeye devam ediyor. İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin ana kaynaklarından biri olan Gediz Nehri için su analizleri de sürdürülüyor. Kirliliğin yalnızca Körfez'i değil, tarımsal üretimi ve yeraltı su kaynaklarını da etkileyebileceği vurgulanıyor.
İzleme Faaliyetleri ve Raporlama
İZSU ile Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) tarafından yürütülen çalışmada, havza genelinde elde edilen veriler kirliliğin çok yönlü ve birikimli bir yapı gösterdiğini ortaya koyuyor. Her ayın ilk haftasında Gediz Nehri'nde örneklemeler gerçekleştiriliyor. İzmir sınırında Gediz ana yatağı, Ağıldere ve Nif Çayı dahil 23, Manisa bölgesinde ise 36 örnekleme noktasından numune alınıyor. Analizler TÜRKAK akreditasyonlu İZSU Halkapınar Laboratuvarı'nda ve MASKİ'nin akredite laboratuvarında yapılıyor. Elde edilen veriler aylık raporlar halinde derleniyor.
Kirlilik Kaynakları ve Tarımsal Etkileri
Gediz Havzası'nda yaygın ve kronik bir kirlilik yükü mevcut. İleri biyolojik arıtma tesisleri devreye alınsa da alıcı ortam üzerindeki diğer baskılar devam ediyor ve bu durum, özellikle endüstriyel kirliliği işaret ediyor. Raporda, azot ve fosforun gübre kullanımındaki artıştan kaynaklandığı ve atık su arıtma tesisi bulunmayan yerleşimlerde yeni tesislerin şart olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Yusuf Kurucu, Gediz'in tarımsal kaynaklı kirlilik, sanayi kaynaklı kirlilik ve evsel atıklardan etkilendiğini vurguladı.





