Gazze'de Çakmak Fiyatları 20 Kat Arttı
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten itibaren uyguladığı abluka, Gazze Şeridi'nde temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamayı zorlaştırıyor. Yakıt ve pişirme gazı sıkıntısı nedeniyle, ateş yakmak için gerekli olan çakmaklara duyulan ihtiyaç artarken, fiyatlar 20 kat yükselerek aileleri zor durumda bırakıyor.
Temel İhtiyaçların Karşılanması Zorlaşıyor
Gazze'de pişirme gazı bulmak giderek zorlaşırken, aileler odun ve tahta parçaları kullanarak yemek hazırlamak zorunda kalıyor. Çakmakların temin edilememesi ise bölgedeki yaşam koşullarını daha da kötüleştiriyor. Yüksek fiyatlar, birçok aileyi ellerindeki eski çakmakları yeniden tamir ettirmeye yönlendiriyor. Tamirciler, eski çakmakları yeniden kullanılabilir hale getirmek için çaba gösteriyor.
Çakmak Tamircilerinin Artan Talepleri
Gazze'nin merkezindeki Saraya bölgesinde çakmak tamiri yapan Abdullah Abu Rahma, çakmakların bulunmaması ve fiyatlarının artması nedeniyle halkın ciddi sıkıntı yaşadığını belirtiyor. Yeni çakmakların fiyatları 20 dolara kadar çıkarken, tamirat içinse yaklaşık 1 dolar alınıyor. Abu Rahma, savaş öncesinde bir dolara 4 çakmak alındığını hatırlatıyor.
Halkın Yaşadığı Zorluklar
Çakmak tamiri yapan Saddam Jabr, çakmak fiyatlarının 40 dolara kadar çıktığını ve bu durumun insanların yaşamını daha da zorlaştırdığını ifade ediyor. Jabr, çakmakların sınır kapılarından girişine izin verilmemesinin mantıksız olduğunu vurguluyor. Gazze'deki ekonomik şartlar ve işsizlik, birçok ailenin yeni bir çakmak almasını imkansız hale getiriyor.
Sonuç olarak, Gazze'deki kriz, temel ihtiyaçların karşılanmasını güçleştirirken, çakmak fiyatlarındaki artış halkın yaşamını derinden etkiliyor.





