Gaziantep’teki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla çelenk bırakma etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü tarafından geleneksel hale getirilen ‘13-19 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası’ etkinlikleri kapsamında, bu yılki çelenk bırakma töreni gerçekleştirildi.
“Kayıt dışı istihdamla etkin bir mücadele yürütüyoruz”
Tören sonrasında konuşan Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, her yıl olduğu gibi bu yıl da 12-18 Mayıs tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Haftası’nın kutlandığını belirtti. Bu haftanın, sosyal güvenlik bilincini topluma yaymak ve bu konuda farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Uzun, sosyal güvenliğin sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kritik bir kavram olduğunu vurgulayarak, bu sistemin bireyleri yaşlanma, hastalık ve iş kazaları gibi sosyal risklere karşı koruduğunu söyledi. Sosyal güvencesi olmayan kişilerin bu risklerden korunmasının mümkün olmadığını, oysa sosyal güvenceye sahip olanların karşılaşmaları durumunda sistemi kullanarak güvence altına alındıklarını anlattı. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak en büyük amaçlarının kayıt dışı istihdamla mücadele etmek olduğunu da sözlerine ekledi. Bu konuda, sigortasız çalışmaların yanı sıra, çalışanların ücretlerinin eksik bildirilmesi ve prim gün sayılarının yanlış gösterilmesi gibi üç ana durumun söz konusu olduğunu belirtti. Bu durumların her birinin çalışanlar için ciddi hak kayıplarına yol açtığını hatırlattı.
“Hedefimiz, sosyal güvenlik hakkı konusunda toplumsal farkındalık yaratmak”
Uzun, ayrıca vatandaşların sosyal güvenlik hakları konusunda bilinçli olmasını ve bu haklara sahip çıkmalarını, işverenlerin de anayasal olan sosyal güvenliği sağlamak adına gerekli adımları atmaları gerektiğini vurguladı. Sosyal güvenliğin sağlanmaması durumunun sadece bireyler için değil, devlet için de olumsuz sonuçlar doğuracağını, çünkü devletin bu kişilerin sağlık hizmetleri ve emeklilik giderlerini karşıladığını ifade etti. Primlerin yeterince toplanmaması halinde gelecekte ciddi ekonomik sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Uzun, bu hafta boyunca çeşitli ziyaretler yapacaklarını, paneller düzenleyerek vatandaşları sosyal güvenlik konusunda bilgilendirme çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.