Gaziantep Yemeni Ayakkabıları, Turistlerin Gözdesi Olmaya Devam Ediyor

Gaziantep’in geleneksel yemeni ayakkabıları, tarihsel ve kültürel dokusuyla dikkat çekiyor. Adil Keskinsoy, bu sağlıklı ve doğal ayakkabıların Avrupa’da ilgi gördüğünü, yerel halkın ise yeterince rağbet etmediğini belirtti. Yemenicilik mesleği, Gaziantep’te az sayıda usta tarafından sürdürülüyor.

Gaziantep’in geleneksel yemeni ayakkabıları, tarihsel ve kültürel dokusuyla dikkat çekiyor.

Gaziantep’in geleneksel yemeni ayakkabıları, şehri ziyaret eden turistlerin dikkatini çekiyor. Geçmişte insanların ayakkabılarını süsleyen ancak teknoloji nedeniyle unutulmaya yüz tutan “Antep yemesi” olarak bilinen bu ayakkabılar, günümüzde modern tasarımları ve yenilikçi desenleriyle ilgi odağı haline gelmiş durumda. Özellikle yaz aylarında ayakları hafif tutması ve sağlık açısından avantajlarıyla tercih edilen yemeni ayakkabılar, terleme, koku, mantar ve egzama gibi problemleri önlüyor. Yüzyıllardır ustaların el emeğiyle üretilen bu ayakkabılar, son zamanlarda sunulan farklı model ve renklerle de göz dolduruyor. Yalnızca Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen bu ayakkabılar, dünya genelinde, özellikle Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Gaziantep’teki yemeni ustaları, geleneksel yemenileri modern dokunuşlarla birleştirerek ayakkabının yanı sıra sandalet, çanta, cüzdan ve maskot çeşitleri de üretiyor. Her yaş grubunun ilgi gösterdiği yemeni ayakkabılar, ayrıca turistlerin de tercih listesinde yer alıyor. Tarihi Antep Kalesi’nin yakınındaki bir dükkanda uzun yıllardır köşkerlik yapan Adil Keskinsoy, yaz sıcaklarında giyilen bu ayakkabıların koku ve ter yapmadığı için büyük ilgi gördüğünü aktarıyor.

Keskinsoy, geleneksel yemeni mesleğinin Gaziantep’in köklü el sanatlarından biri olduğunu ve 17-18 yıldır bu işi yaptığını belirtiyor. Yemeninin yerel bir ayakkabı modeli olduğunu, sağlığına dikkat edenlerin bu ayakkabıları tercih ettiğini vurguluyor. “Yemeni ayakkabılar, ayakta terleme ve koku yaratmayarak, vücudun elektrik dengesini sağlama özelliği taşıyor” diyen Keskinsoy, eleman bulma sorunları yaşadıklarını ancak buna rağmen mesleklerine devam ettiklerini ekliyor.

Ürettikleri ayakkabılarla Avrupa pazarında da dikkat çektiklerini dile getiren Keskinsoy, yerli halkın bu ürünlere daha az ilgi gösterdiğini ifade ediyor. Eleman eksikliğinin çözülmesi halinde bu zanaatin daha da yayılabileceğine inandığını belirtiyor. Yaptıkları ürünlerin tamamen doğal materyallerle üretildiğini, kullanılan iplerin arı balmumuyla yapıldığını vurgulayan Keskinsoy, yemeni ayakkabıların sağlıklı ve ekolojik özellikler taşıdığını bildiriyor.

Ayrıca geleneksel yemeninin yanı sıra geliştirilen sandalet, bot ve terlik gibi yeni modeller hakkında bilgi veren Keskinsoy, bölgenin tek bir ustasının bulunduğunu ve Antep yemenisinin yaz aylarına uygun yapısıyla öne çıktığını belirtiyor. Kalan derilerden de çeşitli ürünler üreterek kaynaklarını değerlendirmeye çalıştıklarını ekliyor.

İstanbul’dan Gaziantep’e gelen bir ziyaretçi olan Ulus Tuna, ustaların işlerini dikkatle izlediğini ve yemeni ayakkabılarının sağlık açısından faydalı olduğunu öğrendiğini ifade ediyor. Fakat, Gaziantep’te bu zanaati icra eden yalnızca sekiz usta bulunduğunu vurgulayarak, gençlerin bu mirası yaşatmanın önemine dikkat çekiyor.