Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

G7 Ülkelerinin Dışişleri Bakanlarından İran’a Nükleer Müzakere ve Ateşkes Çağrısı

G7 dışişleri bakanları, İran’a İsrail ile ateşkese uyması ve nükleer müzakerelere dönmesi çağrısında bulundu. Ortak açıklamada, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden kaçınması, UAEA ile işbirliği yapması ve nükleer silah edinmemesi gerektiği vurgulandı.

Bu haberin fotoğrafı yok

G7 Dışişleri Bakanları’ndan İran’a Çağrı

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, İran’a yönelik önemli bir ortak açıklama yayımladı. Bu açıklama, İran’ın İsrail ile var olan ateşkese sadık kalmasını, nükleer müzakerelere yeniden başlamasını ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesini içeriyor.

G7 Ülkeleri ve AB’nin Ortak Açıklaması

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşan G7 üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi, ortak bir bildiri ile İran ve nükleer programı hakkında görüşlerini duyurdu. 25 Haziran 2025 tarihinde Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Zirvesi sırasında, Orta Doğu’daki son durumun ele alındığını belirten G7 dışişleri bakanları, “ABD Başkanı Trump tarafından ilan edilen ateşkesi destekliyoruz ve tarafları, bölgedeki istikrarsızlığı artıracak eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdiler.

Nükleer Faaliyetlere Sınırlama ve Müzakerelerin Önemi

Açıklamada, İran’ın asla nükleer silah edinmemesi gerektiği vurgulanarak, “Zincirleme zenginleştirme faaliyetlerini başlatmaktan kaçınmasını istiyoruz. İran’ın nükleer programına yönelik sürdürülebilir bir çözüm için müzakerelerin yeniden başlamasını destekliyoruz” denildi. Ayrıca, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliği yapmasının gerekliliği üzerinde duruldu. Tahran’ın, nükleer materyale dair şeffaf bilgi vermesi gerektiği belirtilirken, UAEA denetçilerine teftiş izni vermesi gerektiği de vurgulandı.

UAEA ve İran İlişkileri

Açıklamada, UAEA’nın başkanı Rafael Grossi’ye yönelik tutuklama tehditlerinin kınandığı bilgisi de verildi. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nın önemine değinilen metinde, İran’ın bu antlaşmaya bağlı kalmasının hayati olduğunu belirtildi. G7, bu bağlamda Orta Doğu’daki barış ve istikrar konusundaki kararlılığını yineleyerek, İsrail’in güvenliğine olan desteklerini ifade etti.

İsrail’in Müdahaleleri ve Son Gelişmeler

Öte yandan, nükleer silaha sahip olduğu düşünülen tek ülke olan İsrail, 13 Haziran tarihinde İran’a yönelik, nükleer silah geliştirme iddiaları ile çeşitli yerleşimlere air hava saldırıları gerçekleştirdi. Bu saldırılar, UAEA’nın İran’ın nükleer yükümlülüklerini ihlal ettiğine dair açıklamasından sonra meydana geldi.

İran ile İsrail arasındaki karşılıklı olaylar ve ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından, ABD Başkanı Donald Trump, 24 Haziran’da taraflar arasında bir ateşkes sağlandığını bildirdi. Tahran ise, UAEA’yı İsrail’in saldırılarına zemin hazırlamakla suçlayarak, nükleer iş birliğini askıya alan bir yasa tasarısını İran Parlamentosu’ndan geçirdi.