Ford Otosan gri su geri kazanım tesisi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü iş birliğiyle Başiskele'deki Yeniköy Fabrikası'nda 4 Kasım 2026 Çarşamba günü açıldı. Atık suyun üretimde yeniden kullanılmasıyla fabrikadaki temiz su tüketiminin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 80 azaldığı, yılda yaklaşık 400 bin metreküp tasarruf sağlanması öngörüldüğü belirtildi.

Atık su fabrikaya nasıl ulaşıyor?

Sistemde İSU Yeniköy Atık Su Arıtma Tesisi'nde arıtılan kentsel atık su, Ford Otosan Yeniköy Fabrikası'ndaki geri kazanım tesisine aktarılıyor. Burada ileri arıtma işlemlerinden geçen su, üretim hatlarında yeniden kullanılıyor.

Protokol kapsamında İSU, Yeniköy Atık Su Tesisi'nden geri kazanım suyunu taşıyan 700 metrelik bir terfi hattı kurdu. Geri kazanım suyunun fabrikaya iletilmesi için de 1.000 metrelik bir hat inşa edildi.

Başkanvekili Berna Abiş'in açıklamasına göre bugün günlük 5 milyon 400 bin litre su sağlanıyor. İhtiyaç halinde bu kapasitenin 10 milyon litreye çıkarılabileceği belirtildi.

Yılda 400 bin metreküp tasarrufun ölçeği

Ford Otosan'ın mevcut işletme verilerine dayanan hesaplamalarına göre tesis sayesinde yılda yaklaşık 400 bin metreküp temiz su tasarrufu öngörülüyor. Tam kapasitede ise tasarrufun 900 bin ton seviyesine ulaşması hedefleniyor.

Protokol çerçevesinde Ford Otosan'a 2026 yılında 825 bin metreküp, 2027'de 1 milyon 155 bin metreküp arıtılmış su verilmesi planlanıyor. Daha önce günlük ortalama 5 bin 400 metreküp su temini hedefi de açıklanmıştı.

Özyurt: Kocaeli ile bağ çeyrek asırlık

Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, şirketin Kocaeli ile bağının 1997 yılına dayandığını söyledi. Özyurt, 1998‘de temelin atıldığını ve 2001‘de ilk üretimin yapıldığını anlattı.

Özyurt, 1999 depreminin yaralarının henüz sarılmadığı bir dönemde inşaat sürerken yatırımdan vazgeçmediklerini belirtti. O tarihte 650 milyon dolarlık yatırımın Türk otomotiv sanayisinin o günkü en büyük yatırımı olduğunu ifade etti.

'Çünkü buranın geleceğine, şirketimizin geleceğine büyük bir inancımız vardı'

Özyurt ayrıca her 1 liralık üretimin Türkiye ekonomisine toplam 2,94 liralık etkisi olduğunu, bunun yaklaşık 277 bin kişilik bir istihdam ekosistemine karşılık geldiğini dile getirdi.

Abiş: Sanayide gri su kullanım oranı yüzde 42 hedefi

Berna Abiş, iklim krizi ve su stresine dikkat çekerek sanayide geri kazanılmış su kullanımının önemini vurguladı. Yıl sonuna kadar sanayide gri su kullanım oranını yüzde 42‘ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Abiş, Ford Otosan dışında GEPKİM, İZAYDAŞ ve Hayat Kimya ile de gri su üzerine çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. İSU'nun daha önce Kroman Çelik ve Sarkuysan ile benzer protokoller imzaladığı da kaynaklarda yer alıyor.

Törende kimler vardı, sırada ne var?

Törene Berna Abiş, Gölcük ve Başiskele kaymakamları, Gölcük ve Başiskele belediye başkanları, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt ve davetliler katıldı. Açılış öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın katılımı planlanmıştı; törende Başkanvekili Abiş yer aldı.

Ford Otosan'ın 2030 hedefi kapsamında, tüm fabrikalarında araç başına temiz su kullanımını 2019 yılına göre yüzde 40 azaltmak bulunuyor. Yeniköy'deki geri kazanım tesisinin bu hedefi desteklediği açıklandı. Kaynaklarda tesisin tam kapasiteye ulaşma tarihine dair kesin bir bilgi yer almıyor.

Sıkça sorulan sorular

Ford Otosan gri su tesisi nerede ve ne zaman açıldı?

Tesis, Başiskele'deki Yeniköy Fabrikası'nda 4 Kasım 2026 Çarşamba günü düzenlenen törenle açıldı.

Ford Otosan gri su ile ne kadar su tasarrufu sağlayacak?

Ford Otosan'ın işletme verilerine dayanan hesaplamalara göre yılda yaklaşık 400 bin metreküp tasarruf öngörülüyor. Tam kapasitede tasarrufun 900 bin ton seviyesine çıkması hedefleniyor.

Ford Otosan'da gri su nasıl kullanılıyor?

İSU Yeniköy Atık Su Arıtma Tesisi'nde arıtılan kentsel atık su fabrikanın geri kazanım tesisine aktarılıyor. Burada ileri arıtmadan geçen su üretim hatlarında yeniden kullanılıyor.

Sanayide gri su kullanım hedefi nedir?

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Berna Abiş, yıl sonuna kadar sanayide gri su kullanım oranını yüzde 42'ye çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Kaynak: Ajanslar