Fındık Hasat Sezonu Öncesi Üreticiler Bahçe Temizliğiyle Verimi Artırmaya Çalışıyor

Fındık hasat sezonu öncesi Ordu’da üreticiler, verimi artırmak için bahçe temizlik çalışmalarına başladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Üyesi Arslan Soydan, bakımın önemine vurgu yaparak, zirai don nedeniyle yüksek kesimlerde fındık kaybı yaşandığını belirtti. Üreticiler, iyi bir rekolte için temizlik yapmaya devam ediyor.

Fındık hasat sezonu öncesi Ordu'da üreticiler, verimi artırmak için bahçe

Meyve Hasat Sezonu Öncesi Fındık Bahçelerinde Temizlik Çalışmaları Başladı

Karadeniz Bölgesi’nin temel geçim kaynaklarından biri olan fındıkta hasat dönemi yaklaşıyor. Fındık üreticileri, verim artırmak ve hasat sürecini kolaylaştırmak adına bahçelerde temizlik faaliyetlerine hız verdi.

Doğa Koşulları Fındık Üretimini Olumsuz Etkiledi

Türkiye’nin en fazla fındığın üretildiği Ordu ilinde, Nisan ayında yaşanan zirai don olayları sonucunda yüksek rakımlı bölgelerde önemli zararlar meydana geldi. Fındık hasat mevsiminin başlamasına bir ay kaldığı bu dönemde, bahçe temizliği çalışmalarına önem veren üreticiler, yabani otları temizleyerek, hem mevcut verimi artırmayı hem de önümüzdeki yıl için zemin hazırlamayı hedefliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bahçelerde yapılan temizliklerin fındık nemini artırmak adına kritik olduğunu belirtti. Soydan, “Dökülen fındıkların daha iyi görünmesi sağlanmeli. Üreticiler bahçe temizliklerine başlamış durumda. Ayrıca külleme hastalığı ile başa çıkabilmek için bahçelerin temiz olması şart. Bu çalışmalar, fındıkların olgunlaşması ve atılan gübrelerin köklere daha etkili bir şekilde ulaşması açısından büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Rekoltede Bakımsızlığın Etkisi

Ordu’nun yüksek kesimlerinde fındık varlığının ciddi şekilde azaldığını kaydeden Soydan, “Zirai don olayları nedeniyle fındık büyük zarar gördü. 250-300 rakımın altında sağlıklı bir fındık üretimi mevcut. Üreticiler, ellerindeki bu değeri koruyabilmek ve emeğinin karşılığını alabilmek için bahçe temizliğine yoğun önem veriyor. Temizlikler yapıldığında fındık kaybının önüne geçilebilir; aksi halde bakımsızlığın rekolteyi olumsuz etkileyeceği aşikar” açıklamasında bulundu.

Temizlik Çalışmaları Devam Ediyor

Fındık bahçelerindeki temizlik faaliyetlerine katılan üreticilerden Mehmet Soydan, “Bu yıl fındık olsun ya da olmasın bahçelerimize bakmak zorundayız. Bakım yapmadığımız takdirde gelecek sene daha fazla efor sarf etmek zorunda kalacağız. Sahil kesimlerinde fındık mevcut fakat yüksek kesimlerde durum oldukça kötü. Bu sene rekolte düşük olacak gibi görünüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte zararlılar da görülmeye başladı ama biz temizlik işlerimize devam ediyoruz” dedi.

Fındık üreticileri, bu yıl karşılaştıkları zorluklara rağmen bahçelerinde çalışmalarına devam ederek, gelecek sezona daha iyi hazırlanmayı amaçlıyor.