Kahramanmaraş’taki Deprem Davasında Yeniden Gelişme
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde yıkılarak 35 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan Ezgi Apartmanı davasında önemli bir gelişme yaşandı. Tahliye edilen iç mimar Ertan Danacı hakkında yeniden yakalama kararı çıkarıldı. Bu durumla ilgili açıklamalarda bulunan avukat Erkam Erdem, “Hukuki açıdan durumu açıklamakta zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ezgi Apartmanı Davasında Soruşturma Süreci
Ezgi Apartmanı’nın yıkılması, 6 Şubat’ta gerçekleşen depremler sonucu 35 kişinin hayatını kaybetmesine ve bir kişinin yaralanmasına yol açtı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürecinde, binanın yıkımında etkili olan nedenlerin araştırılması için savcılık çalışmalara başladı. Bu kapsamda pastanede yapılan tadilatın sorumluları da dosyaya dahil edilerek şüpheli konumuna alındı. Alınan bazı raporlar, pastanedeki tadilatın etkilerini sorgulamak adına incelemelere tabi tutuldu. İlk olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden alınan rapor, tadilatın sorumlularının kusurlu olduğuna işaret ediyordu. Ancak, avukat Erdem’in teknik savunmaları, kolondaki filizin bulunduğu yer ve asma katın yapı projelerindeki eksikliklerle ilgili tartışmaları gündeme getirdi.
Savcılık Aşamasında Yapılan İfadeler
Ertan Danacı’nın savcılığa kendi iradesiyle giderek ifade verdiğini belirten Av. Erdem, Danacı’nın 2023 Eylül’ünden itibaren tutuklu olduğunu açıkladı. Dava süreci, Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlamış olup, İstanbul Üniversitesi’nden ek raporlar alınarak bilirkişi mütalaaları dosyaya kondu. Bu raporlar, binanın yıkımında proje eksikliklerinin rol oynadığını ortaya koyarken, pastanedeki tadilatların yıkıma etkisinin olmadığı sonucuna ulaşıldı. İstanbul Üniversitesi’nden gelen rapor, yıkımın nedenleri arasında farklı unsurların bulunduğunu gösteriyordu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi ve ODTÜ Raporları
Mahkeme, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi raporları arasındaki tutarsızlıkları gidermek için Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nden yeni bir bilirkişi heyeti oluşturdu. ODTÜ’den gelen raporda, pastane tadilatının yıkıma neden olmadığını vurgulayan bilirkişi sayısı dört olarak belirlendi. Beş kişilik heyetin sunduğu değerlendirme, muhtemel tüm başlıklar üzerinde yapılan analizlere dayanmaktaydı. Fakat, bir bilirkişinin farklı bir görüş belirtmesi ve sosyal medyada müştekiyle olan iletişiminin tespit edilmesi üzerine ret talep edildi. Mahkeme bu konuyu henüz karara bağlamadı.
Yeniden Yakalama Kararı ve Adalet Üzerine Düşünceler
Yüksek mahkemenin yeniden bir yakalama kararı çıkardığını dile getiren Av. Erdem, Danacı için daha önce verilmiş tahliye kararının itiraza uğradığını belirtti. İki farklı üniversite ve altı teknik mütalaanın dosyada yer aldığının altını çizen Erdem, adaletin sağlanmasının önemine dikkat çekti. “Bu süreç teknik bir uzmanlık gerektirmektedir. Bilimsel verilerle doğrulanmayan her kararın sağlıklı olmayacağına inanıyoruz. Özellikle can kaybı ve adalet duygusu açısından hassas olunması gerektiği görüşündeyiz” dedi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
AV. ERKAM ERDEM