Eskişehir’deki Çiftçilere Don Zararları İçin 55 Milyon Liralık Destek Sağlandı

Editör
1 Min Read

Eskişehir’de Çiftçilere Don Desteği Ödemesi Yapıldı

Eskişehir’de meydana gelen don felaketi sonucunda çiftçilere toplamda 55 milyon 137 bin lira destek ödemesi yapıldı.

Aşırı Soğuklar Meyve Ağaçlarını Vurdu

10-13 Nisan 2025 tarihlerinde yaşanan olumsuz hava koşulları, meyve ağaçları üzerinde ciddi zararlara neden oldu. Don olayları, ayva, armut, badem, ceviz, elma, erik, kayısı, kiraz, şeftali ve üzüm gibi meyve ağaçlarının yaklaşık yüzde 50-100 oranında zarar görmesine yol açtı.

Resmî Gazetede Yayınlanan Destek Kararı

14 Eylül 2025 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı doğrultusunda, zarar gören meyve ağaçlarının tespiti, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri aracılığıyla gerçekleştirildi. Tarım Sigortası bulunmayan, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ve başvuru dilekçesi veren üreticilere, don zarar desteklemesinden faydalanma imkanı sağlandı.

Ödeme Ölçütleri ve Zarar Oranları

Belirlenen şartlar kapsamında, 1 Şubat – 13 Nisan 2025 tarihleri arasında ürünleri yüzde 20 ve üzeri zarara uğrayan çiftçilerin, 1 Eylül 2024 – 13 Nisan 2025 tarihleri arasındaki üretim masrafları, zarar oranlarına göre karşılanacaktır. Bu süreçte, Eskişehir’in 14 ilçesinden 606 çiftçiye, toplam 10 bin 671 dekar kapama meyve bahçesinde ortalama olarak yüzde 85 oranında zarar tespit edildi. Yapılan bu ödemelerle, tarımsal üreticilerin yaralarını sarması hedefleniyor.

Bu Haberi Paylaş
Yorum yapılmamış