**Kış Mevsiminde Eskişehir’de Sürülerin Kırlarda Otlatılmaları Devam Ediyor**
Eskişehir’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, çobanların sürülerini kırlarda otlatmalarına olanak tanıyor.
**Küçükbaş Hayvanlar Kırlarda Otuyor**
Bu kış, yağışların da etkisiyle sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde çıkması, çobanların hayvanlarını ağıllarda tutmak yerine açık alanlarda otlatmalarına olanak sağladı. Tepebaşı ilçesi’nin Keskin Mahallesi’nde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Ali Armağan, hayvanlarını bir hafta veya on gün daha kırlarda otlatmayı planladıklarını ve ardından ağıla dönme süreçlerinin başlayacağını belirtti.
**Yem Takviyesi Yakında Başlayacak**
Ali Armağan, “Geçtiğimiz yıl 23 Kasım’da kar yağmıştı ve yemlemeye başlamıştık. Ancak bu yıl henüz yem vermek zorunda kalmadık, fakat doğum zamanları yaklaşmakta.” diyerek, koyunların mısır ve çimenle beslenmenin yanı sıra ek takviye ihtiyaç duyacaklarını ifade etti. Koyunların açık alanda kalmasının, onların doğum sürecinde zorluk yaşamalarını engellediğini, bu sürecin kaslarını güçlendirdiği için faydalı olduğunu vurguladı.
**Kırağıdan Kaçınma Stratejisi**
Armağan, günlük otlatma programları hakkında da bilgi verdi. Sabah saatlerinde kırağı oluştuğunda hayvanları çıkarma zamanlarının geciktiğini, güneşin yükselmesini beklediklerini dile getirdi. Genelde 09.30 gibi otlatmaya çıkılan koyunların akşam saat 18.00’e kadar açık alanda bulunduklarını belirten Armağan, kırağı nedeniyle düşüklere karşı dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Buzlu ot yeme riskine karşı özel önlemler aldıklarını söyleyen Armağan, hayvanların sağlığı için bu durumu titizlikle denetlediklerini ekledi.
Kısaca, Eskişehir’deki çobanlar kışın sıcak havalar sayesinde küçükbaş hayvanlarını otlatmaya devam ederken, veterinerlik hizmetleriyle uyumlu bir şekilde besleme programlarını sürdürüyorlar.






