Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencileri tarafından “Geri Dönüşüm Bitkisel Atık” adlı bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi.
Bilgilendirme etkinliği, hastane poliklinikleri önünde, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Yıldız, Hastane Başmüdürü Ayşe Kırcı, Çevre ve Denetim Sorumlusu Fatma Övenler, Mutfak Sorumlusu Nurdoğan Erafacan Gül ve Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Esin Gökalp’ın katılımıyla yapıldı.
Prof. Dr. Pınar Yıldız, geri dönüşümün önemi hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, “Bitkisel atık yağlar, hem çevreye hem de insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Lavabolara dökülen atık yağlar, yer altı su kaynaklarımızı zehirleyerek deniz ve göllerimize karışmakta, bu da temiz suya erişimimizi tehdit etmektedir. Ayrıca, atık yağların kanalizasyon sistemine karışması nedeniyle giderlerin tıkanması söz konusu olmaktadır. Lisanssız toplayıcılara satılan bu atık yağlar, yeniden işlenerek temiz yağlarla bir araya getirilmekte ve piyasaya sürülmektedir. Bu durum, kanser ve mide rahatsızlıklarının artışına yol açmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 06.06.2015 tarihinde yayımlanan 29378 sayılı yönetmelik, bitkisel atık yağların dökülmesini, atılmasını ve satışını yasaklamaktadır. Bu yağların, yalnızca lisanslı firmalarca toplanarak uygun şekilde yönetilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Lisanslı toplayıcılar, çevre dostu biodizel üretiminde kullanılmak üzere bu atıkları toplamaktadır” şeklinde ifade etti.