Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde “Farklı Yönleriyle Göç” Sempozyumu Gerçekleşti

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, “Farklı Yönleriyle Göç” sempozyumu düzenleyerek göçün toplumsal etkilerini ele aldı. Uzmanlar, göçün yalnızca yer değişikliği değil, aynı zamanda kimlik ve insan onuru ile ilgili bir mesele olduğunu belirtti. Ekonomik, sosyal ve psikolojik boyutlarıyla göçün irdelendiği etkinlikte, güncel durumlar da değerlendirildi.

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, "Farklı Yönleriyle Göç" sempozyumu düzenleyerek göçün

Atatürk Üniversitesi’nde “Farklı Yönleriyle Göç” Sempozyumu Gerçekleşti

Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi bünyesinde Hukuk Fakültesi’nin organize ettiği ve “Farklı Yönleriyle Göç” başlıklı sempozyum, göç temasını birçok boyutuyla ele aldı.

Uzmanlar, göçün insanlık tarihi kadar köklü ama her dönemde farklı şekillerde gelişen bir olgu olduğunu belirtti. “Göç sadece yer değiştirmek değil; bireylerin yaşamlarını derinden etkileyen, toplum yapısını dönüştüren ve bireysel ile toplumsal düzeyde izler bırakan karmaşık bir süreçtir. Ekonomik zorluklar, savaşlar, iklim değişikliği ve güvenlik endişeleri gibi pek çok faktör insanların göç etmesine neden olur. Ancak göç, aynı zamanda yeni umutlar, yeniden doğma arzusu ve yaşama tutunma mücadelesiyle de ilişkilidir. Göç konusunu masaya yatırmak, aidiyet, kimlik, sınır ve insan onuru gibi kavramlar üzerinde düşünmek anlamına gelir. Bu olgunun ekonomik, sosyal, dini, kültürel, psikolojik ve hukuki birçok etkisi bulunmaktadır” şeklinde değerlendirmelerde bulundular.

Ekonomik Bağlantılar Üzerine Tartışmalar

Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Bahar Küpe ve Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Salimya Ganiyeva’nın yönettiği sempozyumda, göçün farklı yönleri üzerinde duruldu. Toplantıya Atatürk Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinden öğretim üyeleri ve 1. İdare Mahkemesi Başkanlığı ile Erzurum Barosu Mülteci Hakları Komisyonu da katıldı. İlk oturumda, Prof. Dr. M. Sait Dilek’in moderasyonunda Prof. Dr. Kerem Karabulut, “Göç ve Ekonomik Etkileri” başlıklı bir sunum yaptı ve “Ekonomi, hem göçün nedeni hem de sonucudur” ifadesini öne çıkardı. Ayrıca, Doç. Dr. Lokman Cerrah, göç ve din ilişkisini irdeleyen “Yabancı Göçmenlere Bakışta Etkili Olan Yaklaşımlar: Erzurum İli Örneği” konulu çalışmasını, farklı yaş ve meslek gruplarından katılımcılarla yapılan mülakat sonuçlarıyla destekledi. Dr. Öğr. Üyesi Bahar Küpe ise, Esed rejiminin ardından 8 Aralık 2024’ten itibaren gönüllü geri dönüş konusundaki güncel durumu anlattı. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler’in Türkiye’yi örnek gösterdiği, güvenli ve onurlu geri dönüşe yönelik yeni düzenlemelere dikkat çekti. Erzurum 1. İdare Mahkemesi Başkanı Ferhat Savran ise 6458 Sayılı Kanun’un göçle ilgili yönlerini uygulayıcı bir perspektif ile değerlendirdi.

Pskikosyal Etkiler Üzerine Önemli Vurgular

Prof. Dr. Yasin Kurban’ın moderatörlüğünde gerçekleşen sempozyumun ikinci bölümünde Doç. Dr. Meltem Oral, “Göçün Psikososyal Boyutları: Ruh Sağlığı, Kimlik ve Sosyal Uyum” konulu bir sunum gerçekleştirerek göçün bireyler ve toplum üzerindeki psikolojik etkilerini paylaştı. Özellikle geri dönüş imkanı olmayan bireylerin sosyal uyum süreçlerinde psikolojik destek ihtiyacının önemi vurgulandı. Dr. Öğr. Üyesi Mihri Sinem Bayram Dumludağ, “Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma Statüsü Sahiplerini Türk Vatandaşlığını Kazanması” adlı bildirisini sundu. Sempozyum, Erzurum Barosu avukatlarından Zeliha Karakuş’un “Düzensiz Göçle Mücadelede Geri Kabul Anlaşmalarının Etkisi” başlıklı bildirisi ile sonlandı.