Emzik Kullanımının Bebek Sağlığı Üzerindeki Etkileri Neler?

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Nimet Karataş Torun, emzik kullanımının hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Özellikle enfeksiyon riskini artırabileceğini vurgulayan Torun, emziğin 12-18. aylarda bırakılması gerektiğini ifade etti.

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Nimet Karataş Torun, emzik kullanımının hem

Emzik kullanımının bebekler üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nimet Karataş Torun, “Emziklerin potansiyel zararlarından biri, enfeksiyon riskini artıran mikroorganizmaların bulaşmasını kolaylaştırarak hastalıkların artmasına yol açmasıdır. Bunun yanı sıra orta kulak iltihabı (otitis media), pamukçuk, solunum yolu ve gastrointestinal rahatsızlıklarda da artış gözlemlenebilir. Bu nedenle, tekrarlayan orta kulak iltihabı geçmişi olan bebeklerde emzik kullanımının sona erdirilmesi tavsiye edilmektedir” şeklinde konuştu.

Geniş bir yelpazede birçok toplumda yaygın olarak görülen emzik, bebeklik döneminin sembolü kabul ediliyor. Ancak uzmanlar, uzun süreli kullanımının bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Uzm. Dr. Nimet Karataş Torun, emziğin hem bebekler hem de ebeveynler üzerindeki etkilerinin altını çizdi. Emziklerin emme, yutma ve solunum koordinasyonunu geliştirdiğini belirten Dr. Torun, “Emzik kullanımı çene kaslarının gelişimine yardımcı olur ve özellikle prematüre bebeklerde sinirsel olgunlaşma ve bilişsel gelişim açısından faydalar sağlayabilir. Aynı zamanda emzik, stresli anlarda bebeklerin sakinleşmesine ve ağrıyı hafifletmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra, Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) riskini azaltma konusunda koruyucu etkisi bulunmaktadır” dedi.

Dr. Torun, Amerikan Pediatri Akademisi’nin (APA) 1 aylık ile 1 yaş arası bebekler için emzik kullanımını önerdiğini belirterek, “APA’nın 2016 yılında yayınladığı kılavuzda, ABÖS riskini azaltmak amacıyla bebeklere yatarken emzik verilmesi, bebek uyuduktan sonra emziğin ağzından düşmesi durumunda yeniden takılmaması ve boğulma riskine karşı emziğin bebeklerin boynuna asılmaması gerektiği dile getirilmektedir. Prematüre bebeklerde rutin emzik kullanımının, hastanede kalış süresini kısalttığı ve taburcu olma sürecini hızlandırdığı tespit edilmiştir” dedi.

Emzik kullanımının bazı faydalarının yanı sıra zararları da olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Torun, “Emziklerin enfeksiyonları artıran bir faktör olabileceğini, orta kulak iltihabı, pamukçuk, solunum ve sindirim sistemi hastalıklarında artışa yol açabileceğini belirtmek gerekir. Bu nedenle tekrarlayan orta kulak iltihabı olan hastalarda emzik kullanımının sonlandırılması önerilmektedir. Ayrıca uzun süre emzik kullanımı, diş gelişimi sorunlarına ve diş çürüklerine sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

DSÖ ve UNICEF’in başarılı emzirme kılavuzunda, emzirilen bebeklere biberon, yalancı meme veya emzik gibi mamul verilmemesi gerektiği belirtiliyor. Uzm. Dr. Torun ise, “Emzik kullanımının emzirme sürecini olumsuz etkileyip etkilemediği henüz kesinleşmemiştir. Ancak erken dönemlerde emziğin verilmesi, bebeğin emme tekniğini olumsuz yönde etkileyebilir ve bu durum, doğal meme ucuna karşı bir reddetme oluşturabilir. Bu nedenle, başarıyla emzirmek için bebeklik döneminin ilk 3-4 haftasında emzik verme işleminin yapılmaması önerilmektedir” dedi.

Uzm. Dr. Nimet Karataş Torun, “Eğer ebeveynler emzik kullanmaya karar verirse, seçilecek emziğin sağlam ve esnek olması, toksik bileşen içermemesi gerekir. Emzik başlığı ve meme ucu kolaylıkla ayrılmamalıdır. Emzikler, üretildikleri malzemeye göre 1-2 ayda bir değiştirilmelidir ve her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Emzirme isteğini artırmak için emziğin ucunun tatlı gıdalara batırılmaması önerilmektedir. Zararlı etkilerin azaltılması adına emziklerin 12-18 aylık dönemlerde bırakılması doğrultusunda adımlar atılmalıdır. Sonuç olarak, emzik kullanımının hem olumlu hem de olumsuz yönleri bulunmaktadır. Bu bağlamda ebeveynlerin bu konu hakkında yeterince bilgilendirilmesi, emzik kullanımına dair doğru karar vermelerini teşvik edecektir” diyerek sözlerini tamamladı.