Ellerinizi Doğru Şekilde Yıkayın, Sağlığınızı Koruyun!

Acıbadem Kayseri Hastanesi’nden Prof. Dr. Yasemin Ersoy, el hijyeninin sağlıklı yaşam için kritik olduğunu belirterek, elleri sık sık ve doğru şekilde yıkamanın hastalıklardan korunmada etkili bir yöntem olduğunu ifade etti. Su ve sabunla yıkanmanın en güvenli yol olduğunu vurgulayan Ersoy, el hijyeninin yaşam süresini uzattığını da sözlerine ekledi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi'nden Prof. Dr. Yasemin Ersoy, el hijyeninin sağlıklı

Acıbadem Kayseri Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Ersoy, birçok hastalığın temas yoluyla yayıldığını belirterek, “Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve hastalıklardan korunmak için düzenli olarak ellerimizi yıkamalıyız” şeklinde uyarıda bulundu.

Temiz ellerin sağlık açısından hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ersoy, el hijyeninin toplum sağlığı açısından kritik bir unsuru teşkil ettiğini vurgulayarak bu konuyla ilgili önemli bilgiler sundu. El hijyeninin, sağlıklı bir yaşam için ellerin doğru şekilde ve yeterli süre boyunca temizlenmesini içerdiğini dile getiren Ersoy, “Birçok hastalık, eller aracılığıyla insanlara bulaşır. Dizanteri, tifo ve grip gibi örnekleri verebiliriz; bunların yanı sıra daha pek çok hastalık için durum aynıdır. El hijyeninin ihmal edilmesi, dışarıdan gelen mikroorganizmaların vücuda girişinde önemli bir etken olur. Bu nedenle, temiz eller her zaman hayat kurtarır” açıklamasında bulundu.

“Su ve sabun en etkili yöntem”
Prof. Dr. Ersoy, insanların yaşam sürelerinin artmasında el hijyeninin önemli bir rol oynadığını belirterek, “El hijyeninin toplum sağlığı açısından önemi göz önüne alındığında, en iyi yöntemin ellerimizi su ve sabunla yıkamak olduğunu söyleyebiliriz. Ancak burada dikkate alınması gereken bir nokta var; aşırı temizlik anlayışı nedeniyle, antibakteriyel sabun kullanımı yanlış bir seçim olabilir. Su ve sabun en etkili ve yeterli çözümdür” diye konuştu.

Ellerin nasıl yıkanması gerektiğine dair bilgiler de veren Prof. Dr. Ersoy, öncelikle musluğun açılıp kirlerin akıtılması gerektiğini, daha sonra sıvı sabunun avuç içine alınarak 15-30 saniye boyunca iyice ovulması gerektiğini anlattı. Yıkama sonrasında ellerin iyi bir şekilde durulanması gerektiğini belirten Ersoy, toplu yaşam alanlarında dikkat edilmesi gereken bazı noktalara da değindi. “Eğer bulunduğumuz yer ev değilse, kâğıt havlu ile ellerimizi kurulayarak bu havluyla musluğu kapatmamız ve mümkünse tuvaletten çıkarken kapı kolunu da bu havluyla açmamız oldukça önemlidir. Bu, hijyenin devamlılığını sağlar” dedi.

“El yıkama zamanlaması önemli”
El yıkama zamanlarına da dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, yemek öncesi ve sonrası, yemek hazırlamadan önce ve tuvaletten sonra mutlaka ellerin yıkanması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün sigara içimi sonrası ellere kimyasalların geçmesi riski dolayısıyla, sigara içtikten sonra da el hijyeninin sağlanmasını önerdiğini aktardı. Hayvan temasından sonra, çöple uğraştıktan sonra, yara bakımından veya bebek bezi değiştirildikten sonraki el yıkamanın da önemli olduğuna dikkat çeken Ersoy, hijyenin insan yaşam süresi üzerinde etkili olduğunu vurguladı.