Orta Doğu'daki jeopolitik krizler, altın fiyatlarında yeni tarihi zirvelere yol açtı. Uluslararası piyasalarda, hem dolar hem de altın fiyatları için Fed'in faiz politikalarına ilişkin gelişmeler yakından takip ediliyor. Ancak, hafta içinde paylaşılan ABD TÜFE verileri tüm beklentileri ters köşe yaparak piyasalarda dalgalanmalara neden oldu. Ekonomist Atilla Yeşilada, Eylül ayına kadar yaşanabilecekleri öngörerek varlık sahiplerini uyarılarda bulundu.

Yaşanan fiyat çalkantılarının ne kadar süreceği bilinmezken, dolar ve altın fiyatları için belirleyici olacak nihai etmen Fed tarafından başlatılacak faiz indirimleri olarak görülmekte. Ancak yılın ilk ayında Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası tarafından 2024 boyunca beklenen 6 faiz indirimi, gün itibarıyla 2'ye kadar düşerken, çok sayıda ekonomist 2023 yılında hiçbir faiz indirimine gidilmeyeceğini belirtmeye başladı.

Bu durumun Türkiye ekonomisi için kötü etkilerinin olacağını belirten ekonomist Atilla Yeşilada, alınacak kararın en büyük etkilerinin dolar ve altın fiyatlarında gözlemleneceğini belirterek şu uyarılarda bulundu:

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Mehmet Özcan’a ziyaret Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Mehmet Özcan’a ziyaret

"EYLÜL AYINA KADAR FAİZ İNDİRİMİ BEKLEMEYİN"

"Bayramdaki en önemli gelişmeler, ABD'de TÜFE enflasyonunun beklentileri aşması ve 3 ay üst üste yükseliş göstermesi oldu. ÜFE'deki yükseliş ise beklentinin altında kaldı ancak önemli olan TÜFE.

ABD'de bayramdan önce açıklanan tarım dışı istihdam verileri de çok güçlü geldi. ABD ekonomisi bir mucize yaratıyor ve bu durumda FED'in faiz indirmek için bir gerekçesi yok. Vadeli işlemler piyasası, Fed'in bu yıl bitene kadar 2 kere faiz indireceğini fiyatlamaya başladı. Sene başında beklenti 6 faiz indirimi kararı alınacağı yönündeydi. Şİmdi bazı uzmanlar, Fed'in bu sene faiz bile indirmeyeceğini hatta belki faiz artıracağını söylemeye başlıyorlar.

Bunun sonucu olarak da ABD'de ve tüm dünyada gösterge teşkil eden 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 4.55'e çıktığını gördük. Çok sayıda fon yöneticisi ise bu getirinin 5'in üzerine çıkabileceğinden bahsediyor. Bütün dünyanın bu faizden borçlanacağını düşünürsek, sadece bu veri bile dünya ekonomisinin yavaşlayacağı ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki riskli varlıkların daha az cazip hale gelmesi anlamını taşıyacak.

FED'in ben Eylül ayından önce faiz indireceğine inanmıyorum. Artık bazı ekonomistlere de katılarak, belki bu sene faiz indirimlerinin tamamen masadan kalkabileceğini de düşünüyorum. Önümüzdeki birkaç aylık veriler ışığında, özellikle brent petrol 100 doların üzerine tırmanış gösterirse, bu senaryo çok daha gerçekçi olacak.