Eğitim-Bir-Sen, “4+4+4” Zorunlu Eğitim Sistemine Yeniden Değerlendiriyor
Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mustafa Sarıgeçili, 2012 yılından bu yana uygulanan “4+4+4” zorunlu eğitim sistemine yönelik Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi tarafından gerçekleştirilen geniş çaplı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Özellikle lise son sınıfın yapısına dair eleştirilerin öne çıktığını belirten Sarıgeçili, bu sınıfın üniversite hazırlık ve kariyer planlama aşaması olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı.
Araştırma Sonuçları Detaylı Şekilde Açıklandı
Eğitim-Bir-Sen Adana Şubesi, 36 bini aşkın öğretmen, okul yöneticisi, lise öğrencisi ve veli ile yürütülen saha araştırmasının, zorunlu eğitim sisteminin mevcut durumuna dair sahadaki deneyim ve beklentileri ortaya koyduğunu açıkladı. Sarıgeçili, araştırmanın sonuçlarının eğitim sisteminin son dört yılını yeniden ele alma gerekliliğine işaret ettiğini ifade etti. “Öğretmenlerin yüzde 93,8’i, okul yöneticilerinin yüzde 97,1’i mevcut sistemin son döneminde değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirtiyor. Öğrenci ve veliler de benzer bir beklentiye sahip” dedi.
Kapsamlı Katılımcı Profili ile Öne Çıkıyor
Araştırmanın katılımcı profilinin dengeli bir şekilde dağıldığını belirten Sarıgeçili, çalışmanın detaylarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Araştırmaya 36 bin 118 kişi katıldı. Bu katılımcıların 17 bin 762’si öğretmenlerden, 7 bin 34’ü okul yöneticilerinden 5 bin 415’i lise öğrencilerinden ve 5 bin 907’si de velilerden oluştu.” Araştırmada, zorunlu eğitim sürelerinin toplumun ve iş dünyasının beklentilerine uygun olmadığı, öğrencilerin iş hayatına geç atıldığı ve okul terki riskinin arttığı gibi çarpıcı tespitler yapıldı. Öğretmenlerin yüzde 87,8’i, yöneticilerin yüzde 93,1’i, velilerin yüzde 71,6’sı uzun, zorunlu eğitim sürelerinin iş dünyasında ara eleman bulmayı zorlaştırdığını düşünüyor.
Lise Son Sınıf Yeniden Yapılandırılmalı
Özellikle lise son sınıfın yapısına dair eleştirilerin öne çıktığını belirten Sarıgeçili, bu sınıfın üniversite hazırlık ve kariyer planlama aşaması olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini kaydetti. “Öğrencilerin yüzde 92,3’ü, öğretmenlerin yüzde 90,4’ü bu yönde görüş bildiriyor” dedi.
Yeni Lise Modellerine Destek Artıyor
Yeni lise modellerine yönelik görüşlerin de toplandığı araştırmada en fazla destek gören modellerin “3+1” (3 yıl zorunlu + 1 yıl isteğe bağlı) ve “2+2” (2 yıl zorunlu + 2 yıl isteğe bağlı) olduğu vurgulandı. Sarıgeçili, bu modellerin esnek ve bireyselleştirilmiş eğitim ihtiyacına yanıt vereceğini ifade etti. “Bu büyük çaplı saha araştırması, eğitimin yeniden yapılandırılması sürecinde yol gösterici olacak veriler sunuyor. Tüm paydaşların bu sonuçlar ışığında ortak akıl ile hareket etmesi gerekiyor. Dinleyenler daha geniş bilgilere internet sitemiz üzerinden ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı