Isparta’nın Eğirdir ilçesinde göl suyunun çekilmesiyle ortaya çıkan ve insana ait olduğu öne sürülen kemik parçalarıyla ilgili Müze Müdürlüğü ekipleri inceleme yaptı. İlk değerlendirmede kemiklerin insana değil, hayvana ait olduğu belirlendi.
Türkiye’nin dördüncü büyük gölü olan ve içme suyu rezervleri açısından büyük önem taşıyan Eğirdir Gölü’nde, son yıllarda etkisi artan kuraklık nedeniyle su seviyesi önemli ölçüde düşmüştür. Suyun çekilmesiyle daha önce göl altında kalan bazı alanlar gün yüzüne çıkarken, kıyı kesiminde insana ait olduğu iddia edilen kemik parçaları ile kırık küp ve farklı yapıda taşların bulunduğu yönündeki iddialar üzerine Isparta Müze Müdürlüğü ekipleri incileme başlattı. Seydim Mahallesi’nde göl kenarına gelen uzman ekip tarafından yapılan incelemede, söz konusu kemiklerin ilk belirlemelere göre hayvana ait olduğu değerlendirildi. Müze yetkilileri, kesin ve resmi sonucun gerçekleştirilecek detaylı analizlerin ardından önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.
46 yıllık balıkçı hayatında ilk kez gördü
Buluntuları fark eden ve Eğirdir’de yaklaşık 46 yıl balıkçılıkla uğraşan 66 yaşındaki Çetin Ünsal, geçtiğimiz hafta gezi amacıyla Seydim Mahallesi Kuş Kayası mevkiine gittiğini belirtip burada kemik parçaları ile kırık küpler gördüğünü ifade etti. Hayatı boyunca göl kıyısında yaşadığını dile getiren Ünsal, böyle bir durumla ilk kez karşılaştığını aktardı. Gölün geçmişte çok daha derin olduğunu vurgulayan Ünsal, "Benim yaşım 66. İlk defa gölün bu kadar çekildiğini görüyorum. Eskiden buralar gölün en derin yerleriydi. Bu alanlarda ağ atıp balık tutardım" dedi.
Bölgede alışılmışın dışında taşlarla da karşılaştığını anlatan Ünsal, "Kahverengi, normalden daha ağır ve farklı yapıda kayalar var. Bunların da yetkili birimler tarafından incelenmesini istiyorum" şeklinde konuştu.
"O günden bugüne göl hiç bu kadar çekilmedi"
1974 yılında da gölde çekilme yaşandığını hatırlatan Ünsal, o dönemde bu seviyenin görülmediğini belirterek, "1974 yılında göl çekilmişti. O zaman 14-15 yaşlarındaki arkadaşlarımız kıyılarda bakır kaplar, kazanlar, leğenler, ibrikler bulup hurdacılara satıyordu. Ama o günden bugüne kadar göl hiç bu kadar çekilmemişti" ifadelerini kullandı. Ünsal, suyun kıyıdan yaklaşık 250 ila 300 metre kadar geri çekildiğini belirterek, hem kemiklerin hem de diğer materyallerin uzman ekiplerce incelenmesi gerektiğini vurguladı.
İhlas Haber Ajansı