Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Ege Üniversitesinin bir projesi daha AB’den destek almaya hak kazandı

    Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gamze Turan liderliğindeki proje, Avrupa Birliği tarafından destekleniyor. Almanya ve Türkiye iş birliğiyle sürdürülen çalışma, makroalglerden doğal özütler elde ederek gıda raf ömrünü uzatmayı ve atıkları su ürünleri yemine dönüştürmeyi hedefliyor. Proje ekibinin başarıları, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdir edildi.

    Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gamze Turan liderliğindeki proje, Avrupa Birliği

    Projenin Detayları

    Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doç. Dr. Gamze Turan tarafından yürütülen “Phlorotannin-rich extracts from cultivated macroalgae for extending the shelf-life of food and utilisation of extraction wastes as a source of aquaculture feed” adlı proje, Avrupa Birliği’nin Ufuk Avrupa CORNET Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

    Uluslararası İş Birliği

    Proje, Almanya ve Türkiye arasındaki ikili iş birliği çerçevesinde hayata geçiriliyor. Türkiye ayağında Ege Üniversitesi’nin yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan projede, gıda endüstrisine yönelik mikrobiyal bozulma ve oksidasyon gibi sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor.

    Proje Hedefleri

    Projede, kültive edilen makroalglerden elde edilecek florotanin (PT) bakımından zengin özütler ile ürünlerin raf ömrünün uzatılması hedefleniyor. Ayrıca, çevre dostu bir yaklaşım benimsendiği için sıfır atık uygulamaları da projede önemli bir yer tutuyor.

    Rektörün Açıklamaları

    Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi tebrik ederek, “Üniversitemiz akademisyenlerinin uluslararasılaşma misyonumuz doğrultusunda yürüttükleri bilimsel çalışmalar küresel düzeyde kabul görmeye devam ediyor,” dedi. Ayrıca, Doç. Dr. Gamze Turan ve Doç. Dr. Övgü Gençer’in projeye katkılarının büyük değer taşıdığını ifade etti.

    Ekibin Yapısı

    Projede Türkiye’den Ege Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi, Almanya’dan ise Fraunhofer IVV Enstitüsü yer almakta. Proje ekibinde ayrıca Ege Üniversitesi’nden birçok akademisyen bulunuyor. Doç. Dr. Fatih Perçin ve Dr. Öğretim Üyesi Taylan Kurtuluş Öztürk gibi isimler projenin farklı alanlarında katkı sağlamaktadır.

    Sonuç ve Hedefler

    Projenin başarıyla tamamlanmasıyla hem gıda endüstrisine hem de su ürünleri yemleri alanına önemli katkılar sağlanması hedefleniyor. Yenilikçi teknolojiler ile daha sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturulması amaçlanıyor.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı