Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı, Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinlikte büyük bir coşkuyla kutlandı.
Etkinliğe, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, akademisyenler, senato üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi. Günün anlamını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Doğa her yıl kendini harika bir denge ve dönüşümle yeniliyor. Bu durum bize yenilenmenin, tazelenmenin ve birlikte olmanın hoş bağlarını hatırlatıyor. Baharın gelişi Sibirya’dan Balkanlara kadar bir bayram olarak kutlanmakta. Nevruz, baharın gelişine dair bir kutlama olmakla birlikte aynı zamanda bir kültürel birikimi de simgeliyor. Bununla birlikte, bu kültürel miras bizlerin ortak değerlerini de temsil ediyor. Böyle bir perspektiften bakıldığında, Nevruz gerçekten de önemli bir gün. Kutlu olsun” dedi.
Prof. Dr. Abdullah Temizkan ise Nevruz kutlamalarının kapsamı hakkında şunları söyledi: “Balkanlar’dan Tanrı Dağları’na kadar uzanan geniş coğrafyada yaşayan Türk boyları; Özbekler, Kırgızlar, Başkurtlar, Kaşkaylar, Türkmenler ve daha birçok grup, 21 Mart’ı ‘yeni gün’, ‘novruz’ veya ‘nevruz’ adıyla coşkuyla kutlar. Bugün, kışın zor şartlarından kurtuluşun, doğanın uyanışının ve yeni yılın getirdiği umudun sembolüdür. Bugün tarihimizde düşmanların zulmünden kurtulan az sayıdaki Türk’ün Ergenekon’dan güçlenerek dağları eritmesi ve yeryüzüne yayılması anısına hatırlanır. O günde Türk kağanları ve beyleri demir döverek bu zaferi kutladılar. Bugün ise Türk boyları, gelenek ve göreneklerini yaşatmak için bir araya gelir, en güzel elbiselerini giyer ve en lezzetli yemeklerini hazırlar. Çocuklar, yaşlılar ve gençler bir arada güven tazeler ve gülümserler. Kırgınlıklar ve dargınlıklar bu özel günde geride bırakılır. Bugün, Türk Dünyası’nın kalbi hep birlikte atıyor. Biz de değerli misafirlerimizle bu güzel günü kutlamanın mutluluğunu paylaşıyoruz. Nevruz bayramınız kutlu olsun” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, Türk Dünyası’nın tanıtım stantları ve ıhlamur atölyesi gezildi. Katılımcılar geleneksel Türk çocuk oyunlarıyla eğlendi. Tahta baskı, topaç çevirme ve demir dövme gibi geleneksel etkinliklerle Türk kültürünün zenginlikleri sergilendi. Ayrıca, geleneksel ateş üzerinden atlama etkinliği de gerçekleştirildi.
Etkinliklerin sonunda “Altaylardan Tuna’ya Nevruz” sergisinin açılışı yapıldı. Sergide, Kültür Bakanlığı Çini sanatçısı Almula İdil Keskin, minyatür sanatçısı Selin Uğur Fidancı ve grafik sanatçısı ve ressam Ufuk Alkan’ın eserleri katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi.