Edirne Mahkemesi, Eğitim-Bir-Sen’in Açtığı Davada Haksız Atamayı İptal Etti

2 Min Read

**Edirne’deki Atama Davasında Mahkeme İptal Kararı Verdi**

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), Edirne’de gerçekleştirdiği hukuki süreç sonucunda mahkeme, yapılan atamanın iptaline karar verdi.

Mahkeme Kararı ve Gerekçeleri

Eğitim-Bir-Sen’in açtığı davada, mahkeme, sendika üyesinin akademik jüri değerlendirme sürecinde diğer bir adaydan üç kat daha fazla puan aldığı halde elenmesini hukuka aykırı buldu. Puanı düşük olan adayın atama sürecinin iptal edilmesine karar veren mahkeme, Eğitim-Bir-Sen üyesinin tazminat talebinin de kabulüne ve dava tarihinden itibaren yoksun kaldığı özlük ve mali haklarının ödenmesine hükmetti. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Eğitim-Bir-Sen olarak Edirne’de açtığımız davada mahkeme, üyemizin akademik jüri değerlendirmesinde diğer adaydan üç kata kadar bariz bir puan üstünlüğü elde etmesine rağmen elenmiş olmasını hukuka aykırı bulmuştur. Düşük puan alan adayın atama işleminin iptali ile Eğitim-Bir-Sen üyesinin tazminat talebi kabul edilerek, dava tarihinden itibaren yoksun bırakıldığı özlük ve mali haklarının karşılanmasına karar verilmiştir.”

Davayla İlgili Süreç ve Sonuçları

Edirne’deki üniversitenin 31 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan doktor öğretim üyesi kadrosu ilanına başvuran iki aday arasında akademik jüri kararı, üniversitenin 25 Şubat 2025 tarihindeki kararıyla hiçe sayıldı. Üç kat puan üstünlüğüne sahip Eğitim-Bir-Sen üyesi aday, yalnızca 78,4 puan alan aday yerine atanmadı. Mahkeme, davacı adayın puanının ataması yapılan adayın puanından belirgin şekilde yüksek olduğunu vurgulayarak, adayların puanlarının dikkate alınmasının, hakkaniyetin bir gereği olduğunu belirtti. İdarenin takdir yetkisini kullanırken keyfi hareket edemeyeceği ifade edildi.

Sonuç olarak, mahkeme, puanı düşük olan adayın atama kararının hukuka aykırı olduğuna ve Eğitim-Bir-Sen üyesinin tazminat talep hakkının kabulüne karar vererek, dava tarihinden itibaren yoksun kalınan hakların da karşılanmasına hükmetti. Ayrıca, Edirne İdare Mahkemesi, kararında Danıştay 8. Dairesi’nin benzer bir kararını da referans gösterdi.

Bu Haberi Paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version